Urmărește emisiunea live
Cât ar costa un litru de benzină fără accize și TVA
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Foto Ilustrativ Pixabay
Foto Ilustrativ Pixabay
Doi profesori universitari din București și Cluj au realizat un studiu în care au scos în evidență intervențiile statului asupra economiei. O parte din acest studiu a făcut referire la deciziile statului legate de carburanți.

Potrivit Adevărul, profesorul Radu Nechita, de la Universitatea Babeş-Bolyai Cluj-Napoca  a subliniat  că prin aplicarea unei formule de calcul a accizelor la carburanţi corelată la  cursul valutar se ajunge la creşteri de tarife, iar în aceste condiţii se ajunge într-un ”cerc vicios care contribuie şi mai mult la scumpirea produselor şi serviciilor şi la pierderea puterii de cumpărare a românilor”.

”Taxele şi accizele aplicate producţiei, distribuţiei şi comercializării carburanţilor în România sunt responsabile pentru o parte însemnată a preţului plătit de consumatorii finali.

Acciza pentru benzină este de 2.458,10 lei/tonă (1,89 lei/litru), iar acciza pentru motorină este de 2.052,89 lei/tonă (1,73 lei/litru). În data de 25 aprilie 2022, un litru de benzină costa ”la pompă”, în medie, 7,84 lei, iar motorina 8,72 lei.

Fără TVA şi fără accize, litrul de benzină ar fi costat 4,7 lei, iar cel de motorină 5,6 lei

Rezultă că nu mai puţin de 39% din sumele plătite pentru benzină, respectiv 36% din cele pentru motorină merg către bugetul de stat în contul TVA şi al accizelor, arată studiul.

Potrivit sursei citate , în cazul energiei, autorii studiului susţin că ”situaţia generală, marcată de pandemia de Covid-19, penuria de gaz, adâncită de Gazprom în mod intenţionat începând din vara anului 2021, şi invadarea Ucrainei de către Rusia în luna februarie 2022, invocată de autorităţile din România, nu trebuie să folosească drept pretext pentru a ascunde acţiuni greşite ale guvernului”.

În opinia celor doi profesori plafonarea și compensarea prețurilor la energie este o ”politică eronată”

”Având în vedere implicarea semnificativă a guvernului român în sectorul energetic, atât prin politica fiscală ostilă, cât şi prin deţinerea unor participaţii importante în companiile din domeniul energiei, acesta este probabil sectorul prin intermediul căruia Statul Român are cel mai mare impact asupra creşterii costului vieţii”, afirmă Christian Năsulea, profesor de Economie la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti, conform Adevărul.

Citește și...

Țara în care benzina costă doar 0,10 Ron pe litru. Toate țările au acces la aceleași prețuri la petrol pe piețele internaționale, diferența e făcută de taxele impuse

Din punct de vedere economic și politic, de la nivel local până la nivel internațional, prețul carburanților joacă un rol important în viața de zi cu zi. Acest rol este deosebit de important pentru industria transporturilor. Te-ai întrebat vreodată care sunt cele mai ieftine prețuri în funcție de țară?

1. Venezuela

Venezuela, deși în general este o națiune destul de săracă, este bogată în rezerve de petrol și combustibili fosili și folosește această bogăție specială pentru a oferi poporului benzină practic gratuită.

Da, este ciudat și de neconceput pentru europeni și nu numai să gandească așa, dar este adevărat. Din punct de vedere tehnic, prețul unui litru de benzina exprimat in USD la data de 13 iunie 2022 la pompele venezuelene era de 0,022 USD, ceea ce înseamnă cam 0,10 Ron pe litru. Sună exact ca într-un vis păcătos al oricărui proprietar de mașină.

2. Libia

Țara nord-africană bogată în petrol, Libia, se află pe locul 2 când vine vorba de combustibil ieftin. În prezent, un litru de combustibil costă doar 0,031 USD, adica 0,15 bani românești pentru un litru de benzină.

3. Iranul

O altă țară bogată în petrol. În mod logic, țările cu cele mai multe rezerve de petrol plătesc cel mai puțin. Iranienii, cu rezerve uriașe de petrol, percep 0,053 usd pe litru de benzină, adică aproximativ 0,25 Ron pe litru de benzină.

Conform Global Petrol Prices în data de 13 iunie 2022 prețul mediu al benzinei în întreaga lume era de 1,44 USD pe litru. Cu toate acestea, există diferențe substanțiale în aceste prețuri între țări.

Ca regulă generală, țările mai bogate au prețuri mai mari, în timp ce țările mai sărace și țările care produc și exportă petrol au prețuri semnificativ mai mici.

Citește în continuare AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel