Data actualizării:
Data publicării:

Câștigătorii primei dezbateri a republicanilor intrați în cursa pentru Casa Albă; Trump a lipsit, iar DeSantis a fost printre pierzătorii clari ai confruntării /foto

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
Prima dezbatere a republicanilor. Cine au fost câștigătorii și învinșii?

Câștigători

Vivek Ramaswamy: Omul care nu a candidat niciodată pentru o funcție publică - și nici măcar nu a votat pentru un președinte din 2004 până în 2020 - a dominat pur și simplu această dezbatere republicană.

Cu un zâmbet larg și o vorbă iute, el părea adesea să fie singurul candidat de pe scenă care se distra.

5. -imagine fara descriere- (vivek-ramaswamy_45920300.jpg)

El a respins cu ușurință loviturile venite din partea colegilor săi, sugerând că Chris Christie dă o audiție pentru o emisiune pe canalul de știri de stânga MSNBC și că Nikki Haley caută locuri în consiliul contractorilor de apărare, datorită viziunilor ei pro-Ucraina.

„Sunt singura persoană de pe scenă pentru care nu este cumpărată și plătită”, a spus el în timpul unei discuții despre schimbările climatice – stârnind strigăte de indignare din partea rivalilor săi.

În repetate rânduri, Ramaswamy s-a poziționat ca un străin împotriva unei grămezi de persoane din interiorul instituției politice. Multe dintre opiniile sale - apelând Ucrainei să cedeze teritoriu Rusiei, cerând folosirea forței militare pentru a securiza granița dintre SUA și Mexic și companiilor americane să nu facă afaceri cu China - sunt mult în afara curentului politic, chiar și în cadrul Partidului Republican. Dar așa cum a demonstrat Trump în 2016, chiar și propunerile ciudate, complet nepractice, pot fi eficiente în a genera atenție.

Mike Pence: Politicianul veteran, care a servit ca congresman, guvernator și vicepreședinte, a dat dovadă de multă energie.

El a inițiat atacul devreme, înțelegând lipsa de experiență a lui Ramaswamy, spunând: „Acum nu este momentul pentru pregătirea la locul de muncă”.

2. Foto: Ager... (mike-pence_63710500.jpg)

Pence a oferit un apel, bazat pe religie, pentru limitarea avortului la nivel național, ceea ce probabil îl va dezavantaja la alegerile generale de anul viitor, în ceea ce privește convingerea alegătorilor nehotărâți. Cu toate acestea, apelul l-ar putea ajuta să-i câștige pe republicanii evanghelici, care pot înclina balanța în state precum Iowa și Carolina de Sud, care joacă un rol nemaipomenit în decizia candidatului de partid.

În a doua jumătate a dezbaterii, când a apărut discuția despre Donald Trump, Pence a avut ultimul cuvânt, lăudându-se că a pus Constituția pe primul loc pe 6 ianuarie 2021, când a refuzat să arunce în aer rezultatele alegerilor la ordinul fostului președinte. Cu toate acestea, câțiva dintre rivalii săi chiar au vorbit în favoarea lui Trump.

Nikki Haley: Fostul ambasador al SUA la ONU și-a făcut obiceiul să-i surprindă pe cei care o subestimează. Ea nu a pierdut niciodată o cursă pentru funcții, chiar și atunci când a provocat candidați republicani mai consacrați pentru guvernarea Carolinei de Sud.

Miercuri seara, ea s-a remarcat oferind critici aspre devreme atât la adresa lui Trump, cât și a Partidului Republican în ansamblu.

„Și republicanii sunt vinovați pentru asta”, a spus ea când a descris deficitul bugetar masiv al SUA. „Trebuie să oprim cheltuielile, să oprim împrumuturile”.

3. -imagine fara descriere- (nikki-haley_57020200.jpg)

Când subiectul s-a îndreptat către fostul președinte, ea a spus că Trump este „cel mai antipolitic om din America” – și a avertizat că Partidul Republican va avea de suferit din cauza asta la alegerile generale.

De asemenea, ea a arătat voință pentru luptă, intrând într-un conflict cu Ramaswamy privind continuarea ajutorului SUA pentru Ucraina, pe care îl sprijină. Ea s-a ciocnit și cu Pence în privința avortului, numind cererile sale de interzicere națională a avortului nerealiste și dăunătoare din punct de vedere politic.

Pierzătorii

Ron DeSantis: La începutul anului, cursa pentru nominalizarea republicană părea că va fi un concurs între doi favoriți clari - DeSantis și Trump. De atunci, guvernatorul Floridei a scăzut în sondaje, nefiind suficient de abil din punct de vedere politic pentru a-și fructifica șansele.

Dacă restul haitei republicane nu l-a ajuns încă din urmă, s-ar putea foarte bine ca asta să se schimbe după dezbaterea de ieri.

4. -imagine fara descriere- (ron-desantis_55233700.jpg)

Nu a avut o prestație teribilă - a avut momentele sale, în special când a vorbit despre istoricul său în serviciul militar și despre solicitările sale pentru politici guvernamentale mai agresive pentru a face față epidemiei de opioide.

El a fost însă pe margine în toate momentele cheie ale dezbaterii. Ramaswamy a făcut cerc în jurul lui. Alți candidați, cum ar fi Pence și Haley, l-au înăbușit în probleme precum avortul și ajutorul SUA pentru Ucraina. Mai mult decât atât, părea confuz atunci când subiectul s-a îndreptat către Trump și recentele sale acuzații.

Aceasta nu a fost genul de prestație necesară pentru a reduce decalajul cu Trump. Omul care a fost catalogat odată drept viitorul Partidului Republican a fost pur și simplu lipsit de abilitatea de a-și face vocea auzită.

Asa Hutchinson și Doug Burgum: Fostul guvernator al Arkansas, Asa Hutchinson, a fost ultimul candidat care s-a calificat pentru dezbaterea de la Milwaukee. Guvernatorul din Dakota de Nord, Doug Burgum, și-a plătit drumul pe scenă cu un truc - oferind unui număr suficient de oameni carduri cadou de 20 de dolari dacă au donat 1 dolar campaniei sale.

Ambii candidați aveau nevoie cu disperare să arate că merită să fie acolo și ambii au fost în mare parte acoperiți.

Criticile lui Hutchinson la adresa Trump păreau lipsite de vlagă în comparație cu atacurile mai ascuțite ale lui Christie. Iar conservatorismul de statură mică al lui Burgum nu s-a făcut remarcat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel