Caseta cu INIMA reginei Franței a fost FURATĂ din muzeu
Data publicării:
Autor: Bogdan Bolojan
WhatsApp
Caseta împăratului Petru cel Mare
Caseta împăratului Petru cel Mare
O casetă din aur din secolul al XVI-lea, ce conţine inima singurei femei care a fost încoronată regină a Franţei de două ori, a fost furată dintr-un muzeu din Nantes, a anunţat cotidianul britanic The Telegraph, citat de Xinhua.

Publicaţia britanică a anunţat într-un articol publicat duminică în ediţia sa online că acel relicvar cu diametrul de 15,24 centimetri în care se afla inima reginei Anne de Bretania a fost furată de autori necunoscuţi care au pătruns pe o fereastră în Muzeul Thomas-Dobree din Nantes, weekendul trecut.

Regina franceză a fost înmormântată în Saint Denis, în apropiere de Paris, după moartea sa petrecută în 1514, însă inima ei a fost depozitată într-o criptă a familiei sale în Nantes, pentru a arăta loialitatea suveranei faţă de provincia franceză Bretania.

Expus de peste 130 de ani 

Relicvarul, decorat cu o coroană din aur însoţită de nouă crini, un motiv decorativ asociat regalităţii, este considerată o capodoperă. Caseta era expusă în acel muzeu de peste 130 de ani.

Furtul a stârnit un val de nemulţumire în rândul opiniei publice franceze.

Philippe Grosvalet, preşedintele departamentului Loire-Atlantique, care deţine muzeul menţionat, a spus că hoţii "au atacat patrimoniul nostru comun" prin furtul unui obiect "de o valoare inestimabilă".

Anne de Bretania (25 ianuarie 1477 - 9 ianuarie 1514) este singura femeie care a deţinut de două ori titlul de regină consoartă a Franţei, în urma căsătoriilor sale cu regii Carol al VIII-lea şi Ludovic al XII-lea, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel