Cascada Bigăr se va reface. Alexandru Nedelea, decan Geografie: Va fi acolo și va dăinui mult și bine
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Alexandru Nedelea, decanul Facultății de Geografie, a vorbit, în exclusivitate pentru DC News, despre refacerea cascadei Bigăr.

Alexandru Nedelea, decanul Facultății de Geografie de la Universitatea din București, a fost invitat la DC News și a vorbit despre refacerea cascadei Bigăr:

„Din punctul meu de vedere, trebuie să lăsăm lucrurile să meargă în mod natural. Această cascadă se va reface, dar peste zeci, peste sute de ani. Oricum e foarte accesibilă, foarte mulți opresc în drum și imediat ajung la cascadă. Eu zic că se va reface în mod natural. Eroziunea își va spune cuvântul și acea bucată de stâncă prăvălită va fi fărâmițată de apă și se va duce, dar pe marginea stâncii se va forma o altă cascadă, o altă treaptă la fel de frumoasă.

E apa care vine din adânc, iar cascada va fi acolo și va dăinui mult și bine. Numai că era acum foarte vizitată, cunoscută, toți cu selfie-uri și cu telefoane și de aceea s-a mediatizat atât de mult“, a precizat decanul Alexandru Nedelea.

Cascada Bigăr s-a părbușit la începutul acestei săptămâni

Cascada Bigăr, desemnată cea mai frumoasă din lume, s-a prăbușit, luni, din cauze naturale.

“Avem, din păcate, și o veste neplăcută Cascada Bigăr, una dintre cele mai frumoase obiective turistice din Parcul Național Cheile Nerei – Beușnița, s-a prăbușit astăzi din cauze naturale. Travertinul și mușchii care s-au acumulat în timp, au crescut în dimensiuni și greutate, iar astăzi a cedat sub propria greutate. Colegii noștri sunt la fața locului, iar zilele următoare vom reveni cu mai multe amănunte și imagini”, a precizat Regia Națională a Pădurilor – Romsilva

Vela cere proiect național de restaurare și reconstrucție a cascadei Bigăr

Să găsim, împreună, o soluție pentru un proiect național de restaurare și reconstrucție pentru cascada Bigăr, un simbol național care a făcut o așa mare cinste României și care este atât de iubit de turiștii români, dar și străini, este apelul lui Marcel Vela, scrie Mediafax. 

„Caraș-Severinul plânge...Cascada Bigăr din Munții Banatului, declarată în anul 2013 de site-ul american The World Geography drept cea mai frumoasă cascadă din lume, a căzut în această seară în râul Miniș”, scrie pe Facebook Marcel Vela.

El amintește că stânca de travertin, plină de mușchi și plante unice, „peste care se prelungea plângând cu nestemate de cristal Izbucul Bigăr, s-a prăbușit sub povara propriei frumuseți” (citește continuarea AICI).

CITEȘTE ȘI   -  EXCLUSIV  Defrișările ar fi putut cauza prăbușirea stâncii de la cascada Bigăr. Nedelea, decan Geografie, informațiile momentului

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel