Căsătoriile între persoanele de același sex și dreptul la contracepție sunt următoarele ținte ale conservatorilor americani, după ce au anulat dreptul la avort
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Reputatul jurist constituțional american Clarence Thomas semnalează că sunt în pericol căsătoria între persoanele de același sex și drepturile la contracepție după ce conservatorii au reușit anularea dreptului la avorturit, în SUA.

În opinia sa, în concordanță cu decizia Curții Supreme de a anula dreptul constituțional la avort stabilit în Roe v. Wade, înalta instanță ar trebui să revizuiască toate cazurile construite pe o bază legală similară – inclusiv cazurile care garantează dreptul la contracepție, relațiile sexuale consensuale între persoane de același sex și căsătoria între persoane de același sex, notează TIMES.

Toate cele trei cazuri – și numeroase alte decizii de referință – se bazează pe dreptul la un proces echitabil substanțial găsit în Amendamentele al cincilea și al patrusprezecelea ale Constituției, care interzic guvernului să priveze „orice persoană de viață, libertate sau proprietate, fără un proces echitabil prevăzut de lege."

În 1973, Curtea Supremă a considerat că clauza de proces echitabil a celui de-al patrusprezecelea amendament a protejat dreptul femeii la avort înainte de viabilitatea fătului - punctul în jurul a 24 de săptămâni de sarcină în care un făt poate supraviețui în afara uterului. De când un proiect de aviz a anticipat răsturnarea lui Roe în mai, progresiştii au tras un semnal de alarmă că alte drepturi înrădăcinate într-un proces echitabil substanţial ar putea fi la fel de ameninţate.

În opinia sa publicată vineri, judecătorul Samuel Alito a încercat să atenueze aceste preocupări, scriind că Curtea Supremă „a declarat fără echivoc că „[nimic din această opinie nu trebuie înțeles ca să pună la îndoială precedentele care nu privesc avortul”.

„Scriu separat pentru a sublinia un al doilea motiv, mai fundamental, pentru care nu există nicio garanție de avort care se ascunde în clauza privind procesul echitabil”, a scris Thomas. „Așa cum am explicat anterior, „procesul echitabil de fond” este un oximor care „nu are nicio bază în Constituție”. Textul însuși al clauzei privind procesul echitabil, spune el, „nu asigură niciun drept material”, inclusiv dreptul la avort. Din acest motiv, susține el, Curtea Supremă ar trebui să „reconsidere toate precedentele de fond ale acestei Curți”.

Argumentul – pe care Thomas l-a susținut în scrierile anterioare – este o abatere seismică de la modul în care Curtea Supremă a abordat istoric dreptul la un proces echitabil. Timp de un secol și jumătate, instanța a interpretat al cincilea și al paisprezecelea amendament pentru a proteja drepturile substanțiale ale oamenilor și a construit o listă tot mai mare de libertăți cu drept de protecție. Aceste drepturi includ dreptul la contracepție (Griswold v. Connecticut, 1965), relațiile consensuale între persoane de același sex (Lawrence v. Texas, 2003) și căsătoria între persoane de același sex (Obergefell v. Hodges, 2015).

Concordanța lui Thomas este „o previziune de rău augur a cât de departe poate merge Curtea Supremă pentru a submina drepturile existente protejate constituțional”, susține Katherine L. Kraschel, lector de justiție reproductivă la Yale Law School. „Există lucruri pe care le putem considera de la sine înțelese și care nu vor mai fi garantate.”

Dar Sarah Parshall Perry, un coleg senior juridic la think tank-ul conservator Heritage Foundation, îndeamnă la prudență. Ea spune că, deoarece opinia concordantă a lui Thomas nu este obligatorie și pentru că nicio altă justiție nu i s-a alăturat, este corect să concluzionăm că majoritatea judecătorilor sunt angajați să respecte un proces echitabil.

Biden: Sănătatea și viața femeilor, în pericol după eliminarea dreptului constituțional la avort

Joe Biden a criticat hotărârea Curții Supreme a SUA, care a anulat decizia istorică Roe vs Wade privind avortul.

Președintele SUA, Joe Biden, a criticat, vineri, hotărârea Curții Supreme a SUA care a anulat decizia istorică Roe vs Wade privind avortul, afirmând că sănătatea și viața femeilor americane sunt acum în pericol.

„Este o zi tristă pentru Curte și pentru țară", a declarat Joe Biden într-un discurs la Casa Albă după pronunțarea hotărârii, despre care a spus că duce țara înapoi cu 150 de ani.

Joe Biden a promis că va continua să lupte pentru drepturile reproductive și i-a îndemnat pe alegători să trimită în Congres oameni care vor să lucreze pentru a impune dreptul la avort.

„În această toamnă, Roe este pe buletinul de vot. Libertățile personale sunt pe buletinul de vot”, a spus Biden, referindu-se la decizia istorică din 1973, Roe vs Wade, care a făcut ca avortul să fie legal la nivel național.

Biden a cerut ca eventualele proteste să rămână pașnice, informează Reuters, notează Mediafax.

Curtea Supremă a Statelor Unite a luat vineri măsura dramatică de a anula hotărârea istorică Roe vs. Wade din 1973, care a recunoscut dreptul constituțional al femeii la avort și a legalizat avortul la nivel național, oferind o victorie importantă republicanilor și conservatorilor religioși care doresc să limiteze sau să interzică această procedură.

Curtea, într-o decizie cu 6-3, alimentată de majoritatea sa conservatoare, a confirmat o lege din Mississippi, susținută de republicani, care interzice avortul după 15 săptămâni.

Decizia Roe v. Wade din 1973 garanta dreptul femeilor de a avorta, dar nu a fost acceptată de către dreapta religioasă.

Judecătorii au susținut că decizia Roe vs. Wade a fost luată greșit, deoarece Constituția SUA nu menționează în mod specific dreptul la avort.

O versiune preliminară a hotărârii scrisă de judecătorul conservator Samuel Alito, care indica faptul că este probabil ca instanța să anuleze Roe, a fost dezvăluită în luna mai, declanșând o furtună politică.

"Constituția nu face nicio referire la avort, iar un astfel de drept nu este protejat implicit de nicio prevedere constituțională", a scris Alito în hotărârea pronunțată.

În cauza Roe vs. Wade s-a recunoscut că dreptul la intimitate personală prevăzut de Constituția SUA protejează capacitatea unei femei de a întrerupe sarcina.

Într-o hotărâre din 1992, numită Planned Parenthood of Southeastern Pennsylvania v. Casey, Curtea Supremă a reafirmat dreptul la avort și a interzis legile care impun o „povară excesivă" asupra accesului la avort.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel