Data actualizării:
Data publicării:

Casa Regală, instrument electoral. Pîrvulescu dă cărțile pe față: Aș fi foarte critic, dacă n-ar fi doliu

Autor: Roxana Neagu | Categorie: Politica
WhatsApp

Regina Ana a murit în 1 august 2016, la vârsta de 92 de ani. PSD a cerut Guvernului trei zile de doliu național. Guvernul decide astăzi dacă va fi o zi de doliu național în 13 august, ziua în care va fi înmormântată Regina Ana. PNL a transmis, de asemenea, un mesaj, umbrit de gafele și criticile liderilor din partid. 

Alegeri prezidentiale 2024

PSD-ul anilor '90 era unul anti-monarhist din cauză că Ion Iliescu a spus "nu" revenirii în țară a Regelui Mihai, asta până-n 2001 când Ion Iliescu, la revenirea sa, a marcat și concilierea cu Regele Mihai. În schimb, cu toții ne amintim atacurile PDL-ului, acum topit în noul PNL, la adresa Regelui Mihai. În fruntea atacurilor a stat Traian Băsescu. Fostul președinte declara că Regele Mihai a fost "slugă la ruși". Aceste cuvinte au făcut înconjurul lumii. 

Luni, PSD, prin toți liderii săi, a transmis condoleanțe. A cerut chiar și trei zile de doliu național. Același PSD care a susținut legiferarea statutului Casei Regale, după îmbolnăvirea Regelui Mihai.

VEZI ȘI: Cioloș îi ia fața lui Dragnea cu privire la Casa Regală

PNL a transmis un mesaj de condoleanțe, fără să ceară ceva, dar a fost umbrit de alte mesaje ale liberalilor. În vreme ce Cătălin Predoiu a confundat-o pe Regina Ana cu Regina Maria în mesajul de condoleanțe, alți doi parlamentari PNL au criticat modul în care a fost anunțată moartea Reginei Ana. 

VEZI AICI: ATAC după moartea Reginei Ana

Analistul politic Cristian Pîrvulescu a subliniat că "în 2011, cele două partide PNL și PSD, aliate în USL, l-au invitat pe Regele Mihai în Parlament. Atunci, cei care nu au fost foarte entuziasmați au fost cei de la PDL". Politologul a subliniat că ar vorbi despre "o încercare de instrumentalizare a Casei Regale, din nefericire chiar și într-un moment solemn ca actualul moment când Regina Ana a murit, partidele încearcă să-și asocieze imaginea cu Casa Regală și cu Regele Mihai pentru a îmbunătăți percepția publicului". 

"Nivel fără precedent"

"Reconcilierea PSD cu Regele Mihai, începută de Adrian Năstase și Ion Iliescu, este dusă la un nivel fără precedent pe care nu-l comentez în perioadă de doliu, pentru că aș fi foarte critic. Constat însă că PSD încearcă să profite de orice ocazie pentru a-și asocia imaginea cu imaginea Casei Regale. Liviu Dragnea încearcă să facă uitate, dacă nu să șteargă cu burutele, perioade întregi din istoria partidului", a subliniat Cristian Pîrvulescu. 

"Eroare de comunicare extraordinară"

Cât despre PNL, politologul subliniază că "există un risc, mi-e greu să spun care-i riscul, pentru că electoratul nu votează în funcție de Casa Regală. Asocierea cu Casa Regală este o încercare a partidului de a-și îmbunătăți imaginea. PSD, care nu era votat în general de monarhiștii moderați, încearcă să obțină plaja de vot de la 40% în sus dintr-o zonă destul de incertă în care ar putea fi persoane cu simpatie față de monarhie. E vorba și de o strategie electorală. În cazul PNL, cred că vor accepta doliul național și o ceremonie religioasă oficială. Dar, vechiul PNL este mai degrabă favorabil monarhiei decât PSD-ul, nu are aceeași problemă ca PSD, pentru a recupera. Poate pierde, dar nu s-au făcut greșelile acelea imense, ireparabile. Traian Băsescu a fost ofensiv împotriva Casei Regale și a Regelui Mihai din motive de asemenea electorialiste, nu era o problemă a istoriei, ci o problemă a poziționării față de Principele Radu, considerat competitor. După experiența lui Traian Băsescu- n-a fost una foarte reușită- cred că foarte puțini vor critica în vreun fel Casa Regală, mai ales într-un astfel de moment. Ar fi o eroare de comunicare extraordinară". 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel