Casă în Grecia. Pașii pe care trebuie să îi urmezi pentru a-ți cumpăra o locuință în Republica Elenă
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Casă în Grecia. Pașii pe care trebuie să îi urmezi pentru a-ți cumpăra o locuință în Republica Elenă / Foto: Pixabay, de Andrzej
Casă în Grecia. Pașii pe care trebuie să îi urmezi pentru a-ți cumpăra o locuință în Republica Elenă / Foto: Pixabay, de Andrzej
Tot mai mulți români își cumpără case în Grecia.

În ultimii ani, tot mai mulți români își cumpără case în Grecia. Alegerea lor poate fi ușor înțeleasă, locuințele pot fi găsite la prețuri accesibile, iar peisajele din Republica Elenă te fac să nu mai vrei să pleci de acolo. 

După câteva vacanțe petrecute în insula Thassos, soții Căileanu s-au hotărât să își cumpere acolo o casă. Aceștia au povestit pentru Știrile Pro Tv că s-ar mulțumi cu o suprafață utilă de 80 de metri pătrați, dacă ar avea vedere la mare.

"Mai mult ne interesează curtea, pentru că în general afară se desfășoară activitățile cele mai multe. Bugetul e limitat, între 70.000 și 120.000 de euro.", a spus Cristian Căileanu.

Ce fel de case caută românii în Grecia

La fel ca ei, mii de alți români caută o locuință în Grecia. Unii își doresc doar o casă de vacanță, alții se gândesc că ar fi o investiție sigură. Mai sunt și cei care pur și simplu vor să se mute într-o țară mai caldă.

"Majoritatea românilor caută proprietăți, fie terenuri, fie case renovabile, fie vile, dar pe malul mării, sau la o distanță cât mai mică de mare.", a spus Adela Minae, reprezentanta unei agenții imobiliare.

Andreea Negoiță vinde o casă de 170 de metri pătrați, cu patru dormitoare și terasă, pe insula Evia. Vrea 145 de mii de euro pe ea.

"Casa mea de exemplu e la un kilometru de mare, adică te urci în mașină și în două minute de mers ajungi la mare.", a declarat Andreea Negoiță, proprietar casă.

Pașii pe care trebuie să îi urmezi pentru a-ți cumpăra o casă în Grecia

Pentru a cumpăra un imobil în Grecia, românii au nevoie doar de buletin, un număr de înregistrare fiscal emis acolo de un contabil, și, desigur, de banii necesari în contul bancar. Pot obține credite de la băncile din Grecia doar dacă au venituri într-o monedă de circulație internațională.

O raportare Eurostat arată că Grecia, Italia și Cipru sunt singurele țări din Uniunea Europeană în care prețurile de pe piața rezidențială sunt mai mici acum decât în 2010.

"Prețurile rămân, după estimările noastre, undeva la 25% mai mici decât 2008, 2009, când criza a început în Grecia. Este un contrast cu prețurile europene unde prețurile au crescut cu mai mult de 40% în aceeași perioadă.", a spus Nikos Magginas, Chief Economist National Bank of Greece.

Casă în Grecia. Cele mai scumpe și mai ieftine zone din Grecia pentru a cumpăra proprietăți

Cererea mare de proprietăți din Riviera Atenei a determinat și creșterea prețurilor în vecinătatea Pireus, unde a existat o creștere de 11,9%. Prețurile în centrul Salonicului au crescut cu 11,7%. Cicladele sunt a doua cea mai scumpă zonă pentru a cumpăra proprietăți în Grecia. Prețul a crescut cu 6,9% în al doilea trimestru al anului 2022 față de aceeași perioadă a anului trecut. O casă medie din Ciclade costă 2.887 de euro pe metru pătrat. Cicladele au fost întotdeauna un magnet pentru investitori, aici venind oameni în principal din SUA și Australia, dar și cumpărători din Marea Britanie, Franța, Italia și Orientul Mijlociu.

Mykonos și Santorini sunt cele mai scumpe insule pentru a cumpăra proprietăți din Ciclade. Potrivit unui sondaj recent realizat de site-ul financiar Oikonomikos Tachydromos (OT), prețurile solicitate pentru o casă de lux în Mykonos variază de la 5.500 de euro pe metru pătrat la 7.500 de euro pe metru pătrat, în timp ce există cazuri în care o vilă poate depăși prețul de 10.000 de euro pe metru pătrat. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel