Casa în care George Enescu a luat primele lecții de pian, monument istoric
Data publicării:
Autor: ana
WhatsApp
casa_enescu
casa_enescu

Academicienii care au cerut salvarea casei din comuna Mihăileni din Botoșani, în care compozitorul George Enescu a luat primele lecții de pian, au repurtat o primă victorie, întrucât imobilul a fost trecut pe lista monumentelor istorice.

Potrivit Yahoo! News, scrisoarea deschisă către Ministrul Culturii, Daniel Barbu, care a fost trimisă în urmă cu aproximativ două săptămâni de la Universitatea germană Carl von Ossietzky din Oldenburg, semnată de „un grup de muzicologi și compozitori, în care se cerea trecerea Casei Memoriale George Enescu din Mihăileni pe lista monumentelor istorice a avut ecou.

Printr-un ordin dat pe 29 noiembrie s-a decis clasarea în Lista monumentelor istorice, categoria monumete memoriale, grupa valorică „B”, a imobilului „Casa părintească a mamei compozitorului George Enescu” din comuna Mihăileni, județul Botoșani.

În această casă, construită de străbunicii săi, compozitorul a copilărit și a luat primele lecții de pian, iar mai târziu, tot aici, Enescu a compus „Simfonia concertată pentru violoncel și orchestră op. 8”.

„În această casă a învăţat pentru prima dată, a cântat pentru prima dată la pian, aici şi-a petrecut vacanţe alături de mama sa, şi-a regăsit buna dispoziţie şi forţa de muncă, este de asemenea locul unde a făcut ultimul popas înainte de a părăsi România pentru totdeauna şi aceste locuri trebuie salvate. În plus, nu ştiu, chiar botoşănenii cât sunt de conştienţi de un mare atu al acestei case. Ea este singura dintre toate casele memoriale enesciene”, declara recent preşedinta Societăţii Internaţionale George Enescu din Viena, Raluca Știrbăț.

Deocamdată, casa se află într-o stare avansată de degradare, însă semnatarii scrisorii sunt fericiți că imobilul a fost declarat monument istoric și spun că vor deschide „șampania” doar atunci când îl vor vedea „restaurat , devenit muzeu și se va ține primul concert acolo”.

Momentan, există un Muzeu Enescu la București, o casă memorială la Sinaia și o alta lângă Bacău.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel