Data publicării:

Casă de neimaginat în România, făcută de un arhitect din Franța: Iluzia cu metri pătrați. Era construită din sărăcie, dar arăta spectaculos / video

Autor: Anca Murgoci | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO: Pexels / Imagini de arhivă
FOTO: Pexels / Imagini de arhivă
În contextul în care în România se construiește haotic, sociologul Alfred Bulai a venit cu exemplu de casă model.

A povestit că are un prieten în România a cărui casă este făcută de un arhitect din Franța. Iar casa era cu adevărat impresionantă pentru că deși era o casă cu puțini metri pătrați, jocul făcut de arhitect crea ideea de mult spațiu.

„Am văzut odată la un cunoscut de al meu, profesor de sociologie, cum și-a făcut casă după un proiect francez. I-a făcut proiectul un arhitect din Paris, un profesor de arhitectură. Era neimaginabil! Era o casă extraordinară și, culmea, spațiul era foarte mic, dar îți crea iluzia unui spațiu grandios. Casa era mică. I-am zis: „minți, n-are cum să aibă atâția metri pătrați! Atât de puțini” Făcuse un joc cu ferestrele și cu ușile astfel încât se crease spațiu. Era multă știință. Era construită din sărăcie, dar arăta spectaculos. Asta înseamnă munca unui arhitect: Nu să fie doar o casă frumoasă, ci și funcțională”, a zis sociologul Alfred Bulai la emisiunea „Nod în papură” de pe DC News și DC News TV.

În acest context, jurnalistul Val Vâlcu a spus că este de aceeași părere: casele din Paris au mult stil și dau dovadă de mult rafinament.

„Am văzut exact ce spui tu: căsuțe de periferie, deci nu era în vreun mare cartier de lux, iar fiecare era diferită. Se vedea că-s făcute de un arhitect care știe ce să facă, de un artist. Fiecare casă avea un amănunt care o individualiza. Le deosebeai una de alta, nu erau tip. Și erau foarte frumoase!”, a zis Val Vâlcu. 

Vedeți discuția începând cu minutul 32:

Youtube video image

 

 

VEZI ȘI: Ciudățenie absolută într-un bloc din Militari. Bulai: Ce minte au avut ăia, vă dați seama... / video

 

Multe din blocurile din București sunt construite astfel încât ambulanțelor sau pompierilor le este „aproape” imposibil să pătrundă pe stradă.

Multe blocuri sunt construite haotic. Despre acest subiect au vorbit sociologul Alfred Bulai și jurnalistul Val Vâlcu la emisiunea „Nod în papură” de la DC News și DC News TV.

„Estetica, frumosul ar trebui să țină de viața noastră. Uită-te la blocurile făcute de arhitecți în perioada interbelică. Vei vedea că sunt haioase, interesante, uneori pe spații mici, dar sunt interesant făcute. Comuniștii au făcut vagoane, cutii de chibrituri. (...)  După un singur proiect de bloc s-au făcut sute, că-s identice. De ce să mai arunce banii... Construcția cea mai simplă e așa... cea pătrată, fără brizbrizuri”, a zis sociologul Alfred Bulai.

„În Militari este dezastru. Nu intră Salvarea, nu intră pompierii. Doamne ferește să fie ceva acolo... Sunt și multe mașini parcate...”, a zis jurnalistul Val Vâlcu.

„Am vizitat o chestie absolut ciudată în Militari. Trec peste faptul că era un bloc cu 11 etaje, dar liftul era doar până la etajul 10... Mergeai un etaj pe scări. Ce minte au avut ăia, vă dați seama... Era ceva ciudat de tot. Probabil că avem și o lipsă de expertiză în zona arhitecților și construcților pricepuți”, a zis Alfred Bulai.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel