Casa Albă: Nu avem indicii că Rusia se pregăteşte să folosească în mod iminent arme nucleare
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Washingtonul ''încă nu are niciun indiciu'' că Rusia a decis să folosească arme nucleare în Ucraina / Foto: Pixabay
Washingtonul ''încă nu are niciun indiciu'' că Rusia a decis să folosească arme nucleare în Ucraina / Foto: Pixabay
Casa Albă susține că SUA nu are indicii că Rusia se pregăteşte să folosească în mod iminent arme nucleare.

Nu avem motive să ne ajustăm propria postură nucleară strategică, mai ales că nu avem indicii că Rusia se pregăteşte să folosească în mod iminent arme nucleare, a declarat vineri purtătoarea de cuvânt a preşedintelui american Joe Biden, transmite Agerpres, citând AFP.

Declarația purtătoarei de cuvânt Karine Jean-Pierre este, de fapt, o clarificare care survine după afirmaţiile lui Joe Biden. Liderul de la Casa Albă a afirmat că omenirea se află pentru prima dată de la sfârşitul războiului rece în faţa riscului unui Armaghedon nuclear, adică apocalipsa nucleară, amintind de situaţia din timpul Crizei Rachetelor din Cuba în anul 1962.

Biden a menţionat de asemenea că omologul său rus Vladimir Putin nu glumeşte prin ameninţarea că ar putea recurge la arme nucleare.

Întrebată dacă acest ton destul de alarmist are la bază informaţii obţinute de SUA, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe a răspuns nu, declaraţie făcută presei la bordul avionului care-l ducea pe Joe Biden într-o deplasare la nord-vest de Washington.

Acuzațiile lui Putin la adresa SUA



În discursul său din 21 septembrie în care a anunţat mobilizarea a 300.000 de rezervişti pentru a consolida trupele care iau parte la agresiunea contra Ucrainei, preşedintele rus Vladimir Putin a acuzat Occidentul (referindu-se mai ales la SUA) că, pe lângă faptul că susţine militar şi financiar Kievul, i-a impus acestuia din urmă să nu mai negocieze cu Moscova şi că urmăreşte să slăbească, să divizeze şi să distrugă Rusia.

În politica sa agresivă anti-rusească, Occidentul a depăşit orice limită. Cei care încearcă să ne şantajeze cu armele nucleare trebuie să ştie că vântul se poate schimba în direcţia lor, a adăugat preşedintele rus.

Vom folosi cu siguranţă toate mijloacele la dispoziţia noastră pentru a proteja Rusia şi poporul nostru, a promis el, făcând aluzie la armele nucleare, insistând că acesta nu este o cacealma.

Impactul unui atac nuclear în Ucraina. Bogdan Chirieac: O bombă nucleară de o megatonă rade continentul european

Analistul de politică externă Bogdan Chirieac a făcut un comentariu referitor la impactul pe care l-ar avea un atac nuclear rusesc în Ucraina.

„Analiștii CIA sunt foarte îngrijorați de amenințările nucleare. În halul în care a ajuns Putin, înghesuit așa cum este, nu s-ar da înlături să folosească arme nucleare tactice în Ucraina. Arma nucleară tactică este o armă nucleară de putere mai mică, între 2,5 kilotone și 5 kilotone. Bomba de la Hiroshima a avut 10 kilotone și a ras orașul de pe fața pământului. Nagasaki a avut 15 kilotone. O bombă nucleară de o megatonă rade continentul european. Înțeleg că Occidentul este foarte preocupat de folosirea acestor arme nucleare în Ucraina. Riposta n-ar fi cu arme nucleare strategice, care ar rade Federația Rusă de pe fața pământului. 

Putin anexează cu forța aceste teritorii, dar le poate ține? Nu le poate ține. Nu are armament și nu are armată, în timp ce ucrainenii au devenit mult mai experimentați în luptă și au armament sofisticat, de primă mână. Zelenski a zis că nu e de acord doar cu eliberarea teritoriului ocupat acum de către Putin, ci vrea înapoi și Crimeea. Deocamdată, ofensiva ucraineană a avut ceva efecte”, a declarat Bogdan Chirieac, la România Tv. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel