Cartofii prăjiți, PERICOL URIAȘ! Un nou studiu șochează
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Cartofii prăjiți, PERICOL URIAȘ! Un nou studiu șochează / Foto Pexels
Cartofii prăjiți, PERICOL URIAȘ! Un nou studiu șochează / Foto Pexels
Cum preferați să mâncați cartofii? Copți, fierți, prajiți, sau piure? Se pare că felul în care gătești cartofii ar putea afecta dramatic sănătatea.

Conform unui studiu publicat în American Journal of Clinical Nutrition și citat de DCMEDICAL.RO, persoanele care mănâncă cartofi prăjiți de două sau mai multe ori pe săptămână își dublează riscul de deces precoce, comparativ cu cei care îi evită!

Cercetător de la Consiliul Național de Cercetare din Padova, Italia, dr. Nicola Veronese, autorul principal al studiului, a explicat că în ultimii ani consumul de cartofi prăjiți a crescut la nivel mondial. Spre exemplu, conform Consiliului Național al Cartofului (National Potato Council), în 2014 americanii au consumat, în medie, de persoană, 50,84 kilograme de cartofi. Dar doar 15,19 kilograme erau cartofi proaspeți. Restul de erau procesați.

Dr. Veronese și echipa sa studiau 4.440 de persoane pentru osteoartrită, când au decis să analizeze consumul lor de cartofi al participanților. Participanții au fost împărțiți în subgrupuri, în funcție de cât de des au mâncat cartofi prăjiți pe săptămână. Pe o perioadă de opt ani, un total de 236 de participanți au murit. Cercetătorii au descoperit că cei care au mâncat cartofi prăjiți de două până la trei ori pe săptămână și-au dublat riscul de a muri timpuriu (înainte de vreme), comparativ cu cei care nu au mâncat cartofi prăjiți.

„Chiar dacă este un studiu observațional, credem că uleiul de gătit, bogat în grăsimi trans, este un factor important în explicarea mortalității la cei care consumă mai mulți cartofi prăjiți”, a explicat Dr. Veronese.

Continuarea pe dcmedical.ro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel