Cartofi prăjiți la cuptor. Mai simplu, mai eficient
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Multă lume deja și-a făcut o părere bună despre rețetele de cartofi prăjiți la cuptor. Acestea sunt mult mai simplu de făcut și nu necesită atât de multă atenție ca să nu se prindă de fundul tigăii.  

Cartofii pe care îi folosiți nu au vreo importanță prea mare, atât cei mov, cât și cei albi ies foarte bine la cuptor. Însă trebuie menționat faptul că dacă aveți niște cartofi noi, va fi mai bine să îi folosiți pe aceștia. Nu va fi nevoie să le decojiți coaja întrucât foarte mulți bucătari din cadrul restaurantelor selecte au observat că oferă chiar un gust mai plăcut, la care adăugam faptul că sunt mult mai rapid de preparat astfel.

Să înceapă aventura din bucătărie

Cum am precizat adineauri, cartofii noi nu trebuie curățați, dar se spală bine înainte cu un burete abraziv. La cuptor când dorim să facem cartofii prăjiți, nu este strict necesar ca tăierea să fie cea clasică. În tigaie focul trebuie să fie mare, iar faptul că sunt tăiați subțiri, va ajuta la o gătire optimă a cartofilor. Doar că la tigaie, necesită o mai mare atenție și amestecatul regulat este o cerință obligatorie.

La cuptor, aerul fierbinte este cel ce produce întreaga gătire a mâncării. Astfel, focul este situat mult prea jos ca să aibă contact direct, iar cartofii noștri prăjiți vor primi căldura din toate direcțiile, așa pătrunzându-se tot uniform. Cartofii pot fi tăiați în 4 sau în 6, așa fel încât să fie lungi, nu cubulețe, că după nu mai arată a cartofi prăjiți, dar se pot face și așa căci gustul și textura sunt identice.

După ce cartofii au fost tăiați după forma care vă convine mai mult, trebuie de menționat că dacă sunt tăiați în cuburi, aceștia vor fi gata cu câteva minute mai devreme decât ceilalți. Trebuie puși în apă până sunt gata toți, iar apoi vine pasul condimentării. Bineînțeles, se poate adăuga sare sau piper suplimentar și în farfurie, dar nu va fi la fel ca atunci când punem totul dinainte și toate aromele au timp să intre în cartof.

Fără niciun stres se poate adăuga mărar, cimbru, oregano și rozmarin. Acestea 4 se îmbină foarte bine dând și după recomandarea specialiștilor gastronomi, pentru a fi siguri că orice chestie câtuși de simplă, iese gustoasă și bogată în arome, câțiva căței de usturoi zdrobiți. Se amestecă totul bine și se lasă 5-10 minute, în acest timp se poate porni cuptorul pentru a fi gata încălzit.

Cartofi prăjiți la cuptor – Etapa finală

Acum că totul este pregătit, nu ne rămâne decât să așezăm cartofii în tavă. Obligatoriu este folosirea unei foi de corp, excepție poate fi dacă aveți o tavă de sticlă. Ideea este că suprafața nu trebuie să aibă denivelări sau chestii de care să se poată prinde cartofii. Se pune puțin ulei ca să se întindă bine foaia de copt și se adaugă cartofii condimentați. Cei ce vor puțin mai picant, pot să adauge și rondele de ardei iuți, atât aspect, cât și aroma mai interesantă.

Cuptorul trebuie să fie încins la o temperatură de 180 – 200 de grade, iar în tavă ca să fim siguri că totul e în regulă, se poate adăuga 50 – 100 grame de unt. Trebuie pusă o folie de aluminiu pentru a nu se arde și nici usca mâncarea, iar după aproximativ 30 de minute se poate amesteca. Se mai așteaptă 10 -15 minute și vine ultima amestecare, ce se lasă și cu scoaterea foliei de aluminiu pentru rumenie. Rețeta de cartofi prăjiți la cuptor este simplă, poate fi servită cu sos de usturoi sau ketchup și vă ajută la economisit timp, scrie BZI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel