Cartofi cu usturoi și rozmarin, la cuptor. Rețeta pe cât de banală, pe atât de gustoasă
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Dmitriy Ganin)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Dmitriy Ganin)
Cartofii cu usturoi și rozmarin sunt foarte gustoși, deși nu vorbim despre o rețetă specială. Simplu, gustos și rapid.

Ingrediente

-1 kg cartofi
-2-3 linguri ulei de măsline
-jumatate linguriţă rozmarin uscat (o crenguţă dacă este proaspăt)
-1 linguriţă sare
-1 căţel usturoi (opţional)
-piper, ardei iute (opţional)

Cum se prepară 

Cartofii se curăță, se spală, se taie sferturi sau cuburi după dorinţă. Dacă sunt cartofi mai micuţi, se pot lăsa întregi. Se pun într-un castron, se pun sarea, piperul, ardeiul, uleiul, usturoiul şi rozmarinul, se amestecă bine şi se pun într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Se bagă în cuptorul încălzit, se coc la 190-200 grade, după 30 de minute se verifică. Sunt gata când sunt uşor rumeniţi deasupra şi moi la interior (se înţeapă cu o furculiţă), scrie pofta-buna.com.

BONUS: Cartofi înăbușiți cu usturoi și cimbru

Ingrediente

- 2 porții

- 500 g cartofi

- 3 linguri ulei

- 100 ml apă

- după gust sare sare, piper și cimbru

- 3 căței usturoi

Cum se prepară

Se curăță cartofii, se spală bine și se taie bastonașe puțin mai groase, potrivit cookpad.com. Într-o tigaie de fontă sau tigaie normală cu fund dublu, se pun cartofii împreună cu uleiul și 100 ml apă, se acoperă și se lasă până scade apa, amestecând ușor, din când în când. La nevoie se mai adaugă 50-100 ml apa până când se fac cartofii. Se adaugă sarea, piperul, cimbrul și usturoiul pisat, se ia capacul și se lasă până cartofii se rumenesc ușor.

O altă variantă ar fi rețeta de cartofi la cuptor cu usturoi și roșii.

Ingrediente

- 3 kg cartofi

- usturoi (eu pun 1 căpăţâna, ca să fie usturoiaţi)

- 500 ml suc de roşii sau 2-3 linguri de bulion

- sare

- piper, ardei iute, boia de ardei

- cimbru

- 2-3 linguri de ulei

- 1 cană apă

Cum se prepară

Cartofii se curăţă şi se spală. Dacă sunt micuţi, se lasă întregi. Dacă sunt mai mari, se taie în 2, în 4 şi se aşază în tavă. Se adaugă sucul de roşii şi uleiul, usturoiul zdrobit, condimentele, apa şi uleiul şi se bagă tavă în cuptor, potrivit pofta-buna.com. E bine ca tava să fie acoperită cu folie de aluminiu sau un capac. în primele 20 de minute, apoi se scoate şi să lasă să se rumenească. După 10 minute, se mai stropesc o dată cartofii cu sosul din cuptor şi se lasă să să coacă. După 30 de minute se înţeapă cu o furculiţă, sigur sunt gata. Se scoate tava, se presară verdeaţa tocată (eu prefer mărar) şi se mănâncă apoi cu multă poftă, alături de o salată de sezon. 

Sau poate ți-e poftă de niște cartofi gratinați

Ingrediente

1 kg cartofi
200-250g smântână (18-20% grăsime)
200 g caşcaval
2 ouă
sare, piper

Cum se prepară

Cartofii se cuăță, se spală, se taie rondele şi se fierb aproximativ zece minute în apă cu sare (nu trebuie să fiarbă în totalitate). Smântâna se amestecă cu 70 ml lapte sau apă şi se omogenizează, apoi se amestecă cu ouăle bătute, sare şi piper, potrivit bucataras.ro.

 Într-o tavă termorezistentă se așază un rând de cartofi condimentaţi, care se suprapun puţin,100 g caşcaval ras, 1/2 din amestecul de smântână, cartofi, smântâna şi restul de caşcaval.

Tava se introduce în cuptorul preîncălzit pentru 45-50 minute sau până când se rumeneşte deasupra. Se servesc simpli, alături de o salată sau alături de o friptură.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel