Ingrediente
1 kg cartofi noi
15 măsline (verzi sau negre)
500 gr roşii (coapte)
1 ceapă medie
2 căţei de usturoi
1/4 linguriţă chimion măcinat
1 1/2 linguriţă oregano uscat
1 linguriţă oţet (de vin roşu sau alb)
1/2 linguriţă zahăr
200 gr telemea (sau feta; de oaie)
4 linguri ulei
sare, piper negru
Cum se prepară
Într-o tigaie se încing 2 linguri de ulei. Se adaugă ceapa tocată mărunt şi se lasă doar până se înmoaie un pic (cca 5 minute). Se adaugă usturoiul strivit şi se mai lasă 1 minut. Se adaugă roşiile date pe răzătoare, chimionul, 1 linguriţă oregano, oţetul şi zahărul şi puţină sare şi piper măcinat, potrivit e-retete.ro. Se lasă să fiarbă până sosul scade uşor (cca 10 minute). Între timp se freacă cartofii cu un burete metalic sau se curăţă normal de coajă. Se taie rondele care se presară cu puţină sare şi piper.
Se toarnă sosul de roşii peste cartofi şi se amestecă. Se aşază totul într-o tavă termorezistentă, având grijă să nivelaţi cartofii. Se presară măslinele printre cartofi. Se toarnă 50 ml apă pe margine tăvii. Se dă tava la cuptor, la 200 C, timp de 30 minute. Se presară telemeaua peste cartofi. Se picura restul de ulei şi oregano. Se mai dau la cuptor încă 15-20 minute (verificaţi să fie făcuţi cartofii după acest timp). Se serveşte imediat, e mai bun, dar ce rămâne poate fi reîncălzit la cuptor.
BONUS: Sultan Lokumu, prăjitura turcească fără coacere.
Ingrediente pentru blatul cafeniu:
- 1 l lapte
- 190 g zahăr pudră,
- 160 g faină
- 70 g pudră de cacao
- 1 linguriţă esenţă de vanilie
- 60 g unt
Ingrediente pentru blatul alb:
- 300 ml lapte
- 2 pliculeţe
- spumă pentru deserturi cu gust de frişcă
- 200 g fulgi de cocos.
Prepararea blatului cafeniu
Într-o cratiţă turnaţi 1 litru de lapte, adăugaţi zahărul, pudra de cacao, făina şi amestecaţi bine cu un tel. Puneţi cratiţa la foc mic şi amestecaţi încontinuu, până se îngroaşă. Luaţi de pe foc, adăugaţi 50 g unt, esenţa de vanilie şi amestecaţi.
Ungeţi cu unt o tavă de copt cu dimensiunea (40 x 50 cm), presăraţi cu nucă rasă de cocos şi turnaţi crema de cacao. Nivelaţi bine şi daţi tava la rece pentru 3-4 ore, scrie news-obiectiv.eu.
Prepararea blatului alb:
Într-un bol puneţi praful de spumă pentru deserturi, adăugaţi laptele rece (fiert în prealabil). Bateţi la viteza medie până devine fermă. Repartizaţi crema de lapte peste blatul cafeniu, nivelaţi bine şi daţi. la frigider peste noapte. După ce s-a întărit, tăiaţi prăjitura în 12 bucăţi şi rulaţi atent rulourile.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
- Știi cine e tânăra din această fotografie restaurată? A contribuit decisiv la existența României / imagine completă în articol
- Pensionarii vor putea să-și ia talonul de pensie și biletele de tratament online, ne spune Daniel Baciu. Ce înseamnă digitalizarea Casei de Pensii și care este stadiul recalculării pentru septembrie
- Desființarea SIIJ, adoptată în ședința de Guvern. Proiectul o să fie înaintat Parlamentului
- Ciolacu: Avem o veste bună pentru pensionari / Video
- Centrală pe gaze vs. centrală electrică. Vintilă (FEL România): Dintre cele două eu aș alege-o pe a treia
- Povestea româncei care a devenit prima avocată din Europa și prima femeie din lume cu doctorat în Drept
- Gata cu telefoanele mobile așa cum le știam! Cu ce vor fi înlocuite. Ți-ai fi închipuit că se va ajunge aici? foto în articol
- S-a descoperit, în sfârșit, cum au fost construite piramidele din Egipt
- Tot mai mulți tineri din România adoptă trendul "furry" și se transformă în "fursona". Sabina Rusescu: În SUA sunt oameni care se cred obiecte
- Vine vara mai devreme. Elena Mateescu (ANM) a spus cum va fi vremea în weekend și săptămâna viitoare
- Cum arată Parcul Herăstrău, cel mai mare din București. Imaginile dezastrului și lansării de izbeliște
- Ce au făcut candidații în prima săptămână de campanie: S-au filmat cu vaca, au dat cu lopata, s-au bătut
- De ce vor sud-coreenii să modernizeze Portul Constanța. Intrarea completă în Schengen, printre obiective