Data publicării:

Cartofi cu măsline și telemea, la cuptor. Rețeta turcească aparent banală, dar extrem de gustoasă

Autor: Ema Apostu | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: unsplash.com (Some Tale)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: unsplash.com (Some Tale)

Vrei o rețetă ușor de preparat, dar cu un gust senzațional? Ai ajuns unde trebuie. Iată cum se prepară cartofii cu măsline și telemea.

Alegeri prezidentiale 2024

Ingrediente

1 kg cartofi noi
15 măsline (verzi sau negre)
500 gr roşii (coapte)
1 ceapă medie
2 căţei de usturoi
1/4 linguriţă chimion măcinat
1 1/2 linguriţă oregano uscat
1 linguriţă oţet (de vin roşu sau alb)
1/2 linguriţă zahăr
200 gr telemea (sau feta; de oaie)
4 linguri ulei
sare, piper negru

Cum se prepară

Într-o tigaie se încing 2 linguri de ulei. Se adaugă ceapa tocată mărunt şi se lasă doar până se înmoaie un pic (cca 5 minute). Se adaugă usturoiul strivit şi se mai lasă 1 minut. Se adaugă roşiile date pe răzătoare, chimionul, 1 linguriţă oregano, oţetul şi zahărul şi puţină sare şi piper măcinat, potrivit e-retete.ro. Se lasă să fiarbă până sosul scade uşor (cca 10 minute). Între timp se freacă cartofii cu un burete metalic sau se curăţă normal de coajă. Se taie rondele care se presară cu puţină sare şi piper.

Se toarnă sosul de roşii peste cartofi şi se amestecă. Se aşază totul într-o tavă termorezistentă, având grijă să nivelaţi cartofii. Se presară măslinele printre cartofi. Se toarnă 50 ml apă pe margine tăvii. Se dă tava la cuptor, la 200 C, timp de 30 minute. Se presară telemeaua peste cartofi. Se picura restul de ulei şi oregano. Se mai dau la cuptor încă 15-20 minute (verificaţi să fie făcuţi cartofii după acest timp). Se serveşte imediat, e mai bun, dar ce rămâne poate fi reîncălzit la cuptor.

BONUS: Sultan Lokumu, prăjitura turcească fără coacere.

Ingrediente pentru blatul cafeniu:

- 1 l lapte

- 190 g zahăr pudră,

- 160 g faină

- 70 g pudră de cacao

- 1 linguriţă esenţă de vanilie

- 60 g unt

Ingrediente pentru blatul alb:

- 300 ml lapte

- 2 pliculeţe

- spumă pentru deserturi cu gust de frişcă

- 200 g fulgi de cocos.

Prepararea blatului cafeniu

Într-o cratiţă turnaţi 1 litru de lapte, adăugaţi zahărul, pudra de cacao, făina şi amestecaţi bine cu un tel. Puneţi cratiţa la foc mic şi amestecaţi încontinuu, până se îngroaşă. Luaţi de pe foc, adăugaţi 50 g unt, esenţa de vanilie şi amestecaţi.

Ungeţi cu unt o tavă de copt cu dimensiunea (40 x 50 cm), presăraţi cu nucă rasă de cocos şi turnaţi crema de cacao. Nivelaţi bine şi daţi tava la rece pentru 3-4 ore, scrie news-obiectiv.eu.

Prepararea blatului alb:

Într-un bol puneţi praful de spumă pentru deserturi, adăugaţi laptele rece (fiert în prealabil). Bateţi la viteza medie până devine fermă. Repartizaţi crema de lapte peste blatul cafeniu, nivelaţi bine şi daţi. la frigider peste noapte. După ce s-a întărit, tăiaţi prăjitura în 12 bucăţi şi rulaţi atent rulourile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel