Cartofi cu chorizo și ouă. Rețeta senzațională de mic dejun
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Cartofii cu chorizo și ouă reprezintă un mic dejun savuros. Iată cum se prepară...

Ingrediente

6 cartofi (mai mici)
2 ouă
70 gr cârnaţi chorizo picanţi (sau cârnaţi picanţi ungureşti)
1/4 linguriţă cimbru uscat (sau oregano)
1 vârf linguriţă boia afumată (sau boia dulce)
1 lingur[ ulei
sare, piper negru

Cum se prepară

Se taie cartofii cuburi şi se pun la fiert în apă cu sare. Se fierb până sunt făcuţi, dar încă nu se sfarma când introduceţi furculiţa în ei. Se taie cârnatul jumătăţi de rondele. Se pun într-o tigaie (fără adaos de grăsime), la foc mic, scrie e-retete.ro. Se prăjeşte doar  până-şi lasa grăsimea. Nu-l lăsaţi să se facă crocant! Se scot feliile pe o farfurie.

În tigaie trebuie să aveţi suficientă grăsime să acopere fundul. Adăugaţi uleiul, cimbrul sfărâmat între degete şi boiaua şi amestecaţi. Adăugaţi cartofii scurşi. Trageţi tigaia de pe foc şi amestecaţi bine. Condimentaţi cartofii şi cu sare şi piper negru măcinat. Adăugaţi feliile de chorizo. Împărţiţi cartofii în două boluri mai largi, termorezistente.

În mijloc spargeţi câte un ou pe care-l condimentaţi cu puţină sare şi piper. Daţi vasele la cuptor, la 200C, pentru 15 minute (doar până albuşul e făcut, însă gălbenuşul e moale). Serviţi imediat. Oul se rupe cu furculiţa şi se amestecă cu cartofii (de aceea este esenţial ca gălbenuşul să rămână moale).

BONUS: Ouă în sos de roșii și chorizo. Rețeta specială pentru un mic dejun de neuitat

Ingrediente

1 kg roșii bine coapte
1 ceapă
2 căței usturoi mari
100 gr chorizo picant (sau cârnati ungurești picanti cu paprika)
1 linguriță boia afumată
2 lingurițe ras el hanout
2 linguri ulei
3-6 ouă
iaurt grecesc
pătrunjel
sare

Cum se prepară

Roșiile se taie în două şi se dau pe răzătoare până rămâneţi în mână doar cu coaja. Se încinge uleiul într-o tigaie largă (cca 26 cm). Se adaugă ceapa şi se căleşte până se înmoaie bine de tot. Se adaugă chorizo (tăiat felii subţiri) şi se căleşte totul încă 2-3 minute, cât să-şi lase cârnaţii grăsimea. Se adaugă usturoiul şi se căleşte încă 30 secunde.

Se adaugă boiaua afumată, ras el hanout, roşiile şi sare. Se aduce la fierbere. Se dă focul la mediu spre mic şi se fierbe cam 25 minute, până sosul scade şi grăsimea se adună pe margini. Nu lăsaţi sosul să scadă prea mult, să devină uscat. La final, gustaţi sosul de sare, scrie e-retete.ro. În acest moment, vă puteţi opri şi continuaţi cu pasul următor doar când doriţi să serviţi mâncarea. Sosul se poate păstra şi la frigider mai mult timp. Înainte de a continua cu pasul următor, doar reîncălziţi sosul.

Socotiţi 1 sau 2 ouă de persoană. Spargeţi ouăle în sos. Puneţi capacul pe tigaie şi lăsaţi să fiarbă timp de aprox 5 minute (pentru ouă moi, doar cu albuşul făcut) şi 7 minute (pentru ouă mai tari).

Servire: puneţi în fiecare farfurie câte o lingură cu vârf de iaurt grecesc şi întindeţi-l cu dosul lingurii pe fundul farfuriei. Presaraţi pătrunjel tocat. Puneţi deasupra lui cât sos doriţi (aveţi grijă să luaţi şi cârnaţi) şi deasupra aşezaţi 1 sau 2 ouă. Presăraţi iar cu pătrunjel tocat. Se serveşte cu pâine prăjită.

- Image by timolina on Freepik

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel