Cartea Călin Popescu Tăriceanu
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp

Poate fi un as. Sau poate fi un jolly joker. Depinde cum va fi ea servita populatiei. O populatie deja buimacita de nenumaratele trucuri utilizate sub regimul Traian Basescu. Intr-o republica a procurorilor. Si a serviciilor. Unde, deseori, marile decizii politice sunt luate nu de catre Parlament si nici macar de catre Guvern, care incearca sa se substituie Legislativului, ci de catre noua magistrati ai Curtii Constitutiomale. Care este solicitata in exces. De un presedinte excesiv. Ei bine, ce rol ar putea juca Tariceanu in aceasta tara si in aceasta conjunctura, in care romanii par scufundati intre Guvernul Ponta II si Guvernul Ponta III?

In razboiul generalizat, purtat intre Traian Basescu, PSD si PNL si intre PNL si PSD si intre cele doua partide si ce mai e prin opozitie, a aparut, pe neasteptate, cazul Calin Popescu Tariceanu. Oare chiar pe neasteptate? Pentru a raspunde acestei intrebari, care contine o doza mare nu numai de suspans, dar si de dramatism, nu putem lua in calcul decat, pe de-o parte, afirmatiile lui Tariceanu si, pe de alta parte, raspunsul la intrebarea „Cui ii este de folos si cui nu actiunea sa”.

 In mod cert, pentru PNL, plecarea lui Tariceanu reprezinta o pierdere. Nimeni nu poate contesta faptul ca acesta este unul dintre cei mai remarcabili liberali, ca a fost si un prim-ministru bun si, in plus, a detinut inalta functie de presedinte PNL. In paranteza fie spus, este al treilea presedine al acestui partid, intr-o succesiune ca la carte, dupa Stoica si Stolojan, care paraseste aceasta formatiune politica. Prin urmare, in mod cert, PNL a suferit, prin plecarea lui Tariceanu, o lovitura de imagine. Ceea ce ne conduce, implicit, la concluzia ca beneficiari sunt toti adversarii traditionali sau mai recenti ai PNL. Traian Basescu iese, ca de obicei, in castig, atunci cand undeva se tulbura apele. PSD si in special Victor Ponta ies si ei in castig. Cu atat mai mult cu cat Tariceanu s-a grabit sa urce scarile de la Palatul Victoria si inca nu se stie daca le-a coborat la fel cum le-a urcat. PDL si celelalte formatiuni zise de dreapta se bucura si ele de micul cutremur dintr-un partid PNL care, iata, alearga acum pe acelasi culoar al opozitiei.

 In aceste conditii, urmatoarea miscare a lui Victor Ponta devine relativ previzibila. Plasarea lui Calin Popescu Tariceanu in fruntea Senatului, in locul lui Crin Antonescu, care a ales, si intr-un mod extrem de spectaculos, demnitatea unei demisii din a doua functie in stat.

 Calin Popescu Tariceanu este numai bun pentru jocurile PSD. In primul rand, la fel cum va fi ales presedinte al Senatului, poate fi si debarcat din aceasta functie atunci cand PSD va crede de cuviinta. Pana una-alta, instalarea sa in locul lui Crin Antonescu va fi un afront adus acestuia, precum si Partidului National Liberal, care nu l-a urmat pe Calin Popescu Tariceanu in proiectul sau politic. Pe de alta parte, plasarea sa in aceasta functie este vicleana si dibace, intrucat ar fi de natura sa atraga de partea sa si alti parlamentari ori lideri locali PNL, hai sa le spunem mai ezitanti. In mod cert, exista un asemenea pluton in pregatire, grupat in jurul domnilor Dan Radu Rusanu si Daniel Chitoiu. Sa nu uitam ca acestia nu numai ca si-au adus o contributie substantiala in desemnarea unora dintre ministrii liberali ai Cabinetelor Ponta I si Ponta II, dar, prin puterea financiara si organizatorica pe care au detinut-o, i-au atras de partea lor pe unii lideri locali, iar pe altii i-au indepartat din functii pentru a-i inlocui cu protejatii lor. In paranteza fie spus, eu unul, in locul lui Crin Antonescu, care este si istoric, as rasfoi cateva pagini din istoria recenta a partidului pentru a vedea ce piese a inlocuit Chitoiu pe tabla de sah PNL. Si as vedea, astfel, ce am de facut.

Citește mai multe pe CorectNews

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel