Carmen Avram: România are o singură soluţie ca să scape de tăierile ilegale de lemn. Iniţiativă în PE
Data publicării:
Autor: Mihai Ciobanu
WhatsApp
Facebook Carmen Avram
Facebook Carmen Avram
O nouă metodă de atribuire a licitaţiilor ar spori controlul statului asupra lemnului recoltat din pădurile României şi ar pune capăt tăierilor ilegale, spune europarlamentarul Carmen Avram.

"Şi anume: două licitaţii consecutive - una, pentru cei care vor să recolteze lemn; şi a doua, pentru cei care vor să cumpere lemnul tăiat. În acest fel, statul se poate asigura că nu se taie alt lemn sau mai mult lemn decât cel care a fost aprobat pentru licitaţie, pentru că el ar fi identificat ulterior şi imposibil de vândut. După care, tot statul organizează următoarea licitaţie, pentru a vinde fix acel lemn, în cantitatea stabilită", a explicat europarlamentarul Carmen Avram în intervenţia avută în cadrul Comisiei pentru Petiţii a Parlamentului European (PETI). Ea a precizat că va depune un amendament în acest sens în viitorul raport privind Noua Strategie Forestieră a UE.

În plus, pentru a-şi îndeplini obligaţiile impuse de Comisia Europeană, în cadrul obiectivului de plantare a 3 miliarde de copaci în UE, România ar trebui să-şi înăsprească sancţiunile financiare aplicate celor implicaţi în defrişări ilegale, iar banii obţinuţi să fie cheltuiţi pentru împăduriri şi reîmpăduriri.

Pe ordinea de zi a şedinţei PETI, de joi, 30.09.2021, s-au aflat două petiţii depuse de cetăţeni români, care atrăgeau atenţia asupra "masacrului din pădurile României", după cum le-a numit unul dintre ei.

***

Prezentă la dezbatere, Alexandra Dobre, reprezentanta Comisiei Europene, a declarat că executivul de la Bruxelles e profund îngrijorat de atacurile asupra pădurarilor, jurnaliştilor şi activiştilor, care au loc în pădurile din ţara noastră. Din 2020, România se află sub infringement, iar, în iulie 2020, Comisia Europeană a trimis un ultimatum autorităţilor de la Bucureşti, pentru a remedia deficienţele legislative. În ciuda dialogului permanent, avut cu ministerul de resort, România tot nu-şi face temele:

* populaţia nu poate contribui nici acum, pe deplin, la combaterea defrişărilor ilegale, neavând acces la date şi informaţii suficiente;

* legea privind infracţiunile silvice nu a fost încă revizuită, pentru a se introduce sancţiuni mai aspre;

* nu avem nici acum un plan de restaurare a ariilor protejate deteriorate, Comisia aducând probe concludente pentru cel puţin patru situri Natura 2000 distruse.

Europarlamentarul Carmen Avram a mai atras atenţia că România trebuie să termine cartarea pădurilor virgine, să cuprindă bani şi măsuri pentru păduri în viitorul Plan Naţional Strategic al Politicii Agricole Comune şi să stabilească strategii pentru refacerea biodiversităţii.

"E trist că ţara mea e, din nou, în procedura de infringement. Dar, sper că acest lucru şi tot ce se întâmplă în Europa în acest moment, cu aceasta mişcare pentru protejarea climei, Statul Român va înţelege că metehnele din ultimii 30 de ani trebuie abandonate şi că trebuie să ne aliniem, în sfârşit, la standardele celorlalte state, cu suprafeţe mari de păduri, în care drujba taie când are voie, iar lemnul e scos doar cât trebuie şi doar perfect legal. Altfel, nu doar că vom plăti din ce în ce mai mult, dar vom fi şi complet lăsaţi în urmă. Practic, ne aşteaptă evoluţie prin revoluţie", a conchis europarlamentarul Carmen Avram.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel