Carles Puigdemont, reales. Guvernul spaniol, mișcare împotriva Cataluniei
Autor: Darius Muresan | Publicat pe: 09 mai 2018, 15:53
WhatsApp
 Carles Puigdemont
Carles Puigdemont
Guvernul spaniol a decis să sesizeze Curtea Constituţională pentru ca aceasta să anuleze legea adoptată săptămâna trecută de parlamentul catalan. Această lege îi permite alegerea preşedintelui regional în absenţă şi deci reînvestirea în funcţie a fostului lider Carles Puigdemont, aflat în exil autoimpus, potrivit Reuters şi AFP.

"Niciun candidat la preşedinţia Generalitat (executivul catalan) nu poate fi învestit fără să fie prezent în parlamentul Cataloniei", a subliniat purtătorul de cuvânt al guvernului de la Madrid, Inigo Mendez de Vigo.

Puigdemont se află în prezent la Berlin, unde aşteaptă ca autorităţile germane să decidă dacă vor da curs sau nu cererii de extrădare înaintate de Spania, unde fostul lider este inculpat pentru rebeliune, nesupunere şi deturnare de fonduri, pentru organizarea referendumului de independenţă de la 1 octombrie 2017 în pofida interdicţiei dictate de justiţie.

Guvernul spaniol a respins în mod repetat posibilitatea ca Puigdemont să guverneze de la distanţă, precizând că, într-o astfel de tentativă, Madridul îşi va menţine tutela asupra Cataloniei. Deputaţii catalani au termen până la 22 mai pentru alegerea unui nou preşedinte şi formarea unui guvern, în caz contrar urmând să fie convocat un nou scrutin regional.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?