Data publicării:
Modificarea contractelor de achiziție a vaccinului. Țările est-europene care au semnat petiția: O risipă de resurse
Un grup de zece țări est-europene au adresat o petiție Comisiei Europene să renegocieze contractele de vaccin împotriva coronavirusului. Petiția invocă o ofertă excesivă de doze și necesitatea de a proteja finanțele statului.
Contractele ar trebui să poată fi reziliate ”dacă nu mai sunt necesare din punct de vedere sanitar și epidemiologic”, spun guvernele într-o scrisoare potrivit Politico. În alte cazuri, ar trebui să fie posibilă reducerea numărului de doze care sunt comandate, astfel încât acestea să reflecte mai bine cererea de vaccinuri.
Scrisoarea a fost trimisă vineri seara și este adresată comisarului UE pentru sănătate, Stella Kyriakides. Polonia a condus inițiativa, iar scrisoarea a fost semnată și de Bulgaria, Croația, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, România, Slovacia și Slovenia.
O serie de țări din Europa de Est și-au exprimat anterior îngrijorarea că prezentele contracte privind vaccinurile împotriva coronavirusului, semnate în apogeul pandemiei, când UE era supusă unei presiuni publice intense pentru a procura injecții, le-au blocat să cumpere prea multe doze care acum nu sunt necesare.
De zece ori mai multe vaccinuri comporativ cu populația UE
Comisia a asigurat până la 4,2 miliarde de doze de vaccinuri împotriva coronavirusului, o cantitate de aproape zece ori mai mare decât populația UE. În februarie, au fost livrate 1,3 miliarde.
”În ciuda semnelor că pandemia se diminuează și că au fost atinse niveluri satisfăcătoare de vaccinare în întreaga UE, contractele cu producătorii de vaccinuri prevăd furnizarea de cantități de vaccinuri care depășesc semnificativ nevoile statelor membre și capacitatea de a le absorbi”, se arată în scrisoare.
Vaccinurile riscă să expire. O risipă din banii publici
Țările care au semnat scrisoarea susțin că vaccinurile riscă să expire neutilizate, având în vedere problemele pe care le-au întâmpinat donațiile de vaccinuri, ceea ce reprezintă ”o risipă de resurse publice care nu poate fi explicată în mod rezonabil publicului”.
Eforturile depuse de Comisie de a modifica contractele pentru a eșalona mai bine livrările nu merg suficient de departe, potrivit grupului de țări din Europa de Est.
Livrare de vaccinuri aproape de data de expirare a acestora
Scrisoarea menționează, de asemenea, problema livrării vaccinurilor aproape de data de expirare, lucru menționat pentru prima dată de țările baltice, și solicită o cerință minimă de valabilitate.
Alte solicitări includ asigurarea faptului că vaccinurile protejează împotriva celor mai recente variante aflate în circulație și posibilitatea ca Autoritatea UE de Pregătire și Răspuns la Situații de Sănătate să cumpere vaccinuri neutilizate pentru a crea un stoc comun și, de asemenea, pentru a permite donații către restul lumii într-un mod mai coordonat.
Citește și...
Emiratele Arabe Unite au atins ţinta de vaccinare de 100% a populaţiei eligibile
Personalul medical din Emiratele Arabe Unite a administrat vaccinuri anti-COVID-19 tuturor persoanelor eligibile pentru a fi vaccinate împotriva noului coronavirus în această ţară bogată în petrol din regiunea Golfului Persic, a anunţat joi agenţia de presă WAM, citată de Reuters.
'EAU au atins ţinta dorită a Campaniei Naţionale de Vaccinare împotriva COVID-19 şi anunţă atingerea procentului de 100% privind vaccinarea şi imunizarea grupelor-ţintă din ţară', a anunţat agenţia de presă WAM.
Campania a vizat vaccinarea şi imunizarea angajaţilor din sectoarele esenţiale, voluntarilor, membrilor comunităţilor din grupele de vârstă specificate pentru fiecare tip de vaccin, vârstnicilor şi persoanelor cu boli cronice a căror stare de sănătate le permite să primească vaccinuri anti-COVID-19.
'EAU, prin intermediul Ministerului Sănătăţii şi Prevenţiei Medicale, au furnizat vaccinuri anti-COVID-19 pentru ca toţi membrii societăţii să dobândească imunitatea rezultată prin 'vaccinarea şi imunizarea indivizilor', o măsură care a redus numărul cazurilor de COVID-19 şi a permis controlarea răspândirii noului coronavirus.
Procentul-ţintă de 100% a fost atins prin furnizarea de vaccinuri în toate centrele medicale şi pentru toţi membrii societăţii, în plus faţă de dozele booster şi diversele tipuri de vaccinuri autorizate care şi-au dovedit eficacitatea în combaterea virusului SARS-CoV-2, precizează agenţia de presă WAM, conform Agerpres.
Citește întreaga știre AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News