Data actualizării:
Data publicării:

Care sunt statele care ar putea interveni pentru românul captiv în mâinile Hamas. Laufer, reacție acidă după declarația lui Erdogan

Autor: George Eduard Caramiciu | Categorie: Politica
WhatsApp
Ilan Laufer îndeamnă la buna cooperare dintre România și statele arabe care au beneficiat în trecut de ajutorul țării noastre, în vederea eliberării românului ținut prizonier.

Potrivit ultimelor informații, un român a fost prins în conflictul dintre Palestina și Israel. În același timp, doi prizonieri americani au fost eliberați, care aveau dublă cetățenie, fiind și israelieni. Cetățeanul român este reținut ostatic de către gruparea Hamas, iar situația este tensionată.

Ilan Laufer, fost ministru român cu origini evreiești, a fost prezent în platoul DC News, într-o emisiunea realizată de Bogdan Chirieac, analist politic, unde a vorbit despre întreaga situație.

Mai mult, fostul ministru susține că cel puțin cinci țări ar putea să intervină în sprijinul României, mai ales că, și în trecut, România a ajutat statele arabe din regiune. Ar fi un gest de prietenie, susține invitatul, dacă aceste state menționate de el s-ar implica în procedurile necesare pentru a asigura românului Tal Haimi un minim de siguranță, ba chiar evacuarea din zona de conflict și din mâinile Hamas.

Ilan Laufer a mai precizat că Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, ar fi confundat Hamas cu însuși poporul palestinian:

„Din păcate este un discurs trist pentru lumea Occidentală. Președintele Turciei a făcut un meeting în care nu a făcut altceva decât să confunde Hamas-ul cu poporul palestinian, iar mie mi se pare extrem de grav ce a făcut. Nu-mi dau seama cum o țară, a doua armată ca mărime din NATO, un aliat al SUA de atâția ani, un pion principal în Războiul Rece pentru SUAa putut face așa ceva. Eu cred că Erdoğan a fost puțin marginalizat de Statele Unite, are un orgoliu foarte mare și a simțit că asta e ocazia să pună mâna pe toată puterea din Turcia.”

Mai departe, fostul ministru ține să transmită posibilitatea implicării a cel puțin cinci state din regiune pentru românul captiv. Ar fi importante chiar și informațiile, chiar dacă nu pare realistă ideea unei intervenții directe.

„Sunt patru sau cinci state care au posibilitatea să elibereze o regiune importantă din zonă, e vorba de Egipt, de Iordania, de Qatar, de Turcia și până la urmă de Iran, cu cea din urmă România având relații apropiate de zeci de ani.”

Ilan Laufer îndeamnă la cooperare între statele care împart valori similare cu cele ale României, una dintre acestea fiind combaterea terorismului de pretutindeni:

„Din păcate o spun, marea șansă a lui Tal Haimi este că este cetățean român și e unul singur, iar statele arabe cu care România au în continuare o relație bună, ar putea face un gest de solidaritate, de respect reciproc, de prietenie, de ce nu, și să contribuie la eliberarea captivilor români.”

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel