Care sunt șansele să intrăm în Schengen. Victor Negrescu: Aprobarea tacită este o variantă funcțională
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florentina Constantin
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
În momentul de faţă, Guvernul și-ar dori ca intrarea României în Spațiul Schengen să se facă de la începutul lunii martie, cu graniţele aeriene şi navale/fluviale, urmând ca, din ianuarie 2025, să intre şi cu graniţele rutiere.  

"Trebuie spus că, după 13 ani de aşteptare, avem în final  oportunitatea aceasta de a intra în Spaţiul Schengen - mai întâi pe cale aeriană şi cale maritimă. Calea aeriană ne oferă foarte multe beneficii, dar şi calea maritimă din punct de vedere economic", a spus Victor Negrescu, la Antena 3.

"Multe ţări au intrat în Spaţiul Schengen în doi paşi, chiar şi Austria. Deblocarea aceasta este foarte importantă. Şi statele respective, tot aşa, au avut o perspectivă. Cred că există o perspectivă pentru intrarea pe cale terestră. Acum când discutăm, se negociază ultimele detalii cu privire la formatul deciziei care ar putea să fie adoptată la nivel european. Aprobarea tacită a fost vehiculata tot de noi, ca o alternativă. Este o variantă, zic eu, funcţională din punct de vedere legal.

"Avantajele economice sunt de necontestat"

Pe noi nu ne interesează ambiţiile politice ale reprezentanţilor altor state, ci, mai de grabă, ne interesează să avem un vot politic, indiferent de forma agreată - fie că este vorba de un Consiliu Extraordinar, fie că e vorba de aprobare tacită. Important este să facem un pas înainte. Avantajele economice şi din punct de vedere al reputaţiei aduse de intrarea pe cale aeriană şi maritimă sunt de necontestat.

Eu sper să facem acest prim pas, pentru că existăm de facto, în spaţiul Schengen, deja vom schimba informaţiile cu celelalte state din zona de liberă circulaţie, vom avea personal care va fi abilitat să lucreze în zona Schengen. Trecerea al calea terestră este doar o formalitate pe care speram să o îndeplinim cât mai rapid cu putinţă"

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel