Care sunt părinții ce pot cere ZILE LIBERE PLĂTITE pentru a sta acasă în perioada școlii online
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Școala a început de puțin timp, însă deja în multe dintre unitățile de învățământ scenariul inițial a fost schimbat.  

Mulți elevi învață exclusiv online, în contextul pandemiei. Tocmai de aceea, este important pentru părinți să știe care sunt condițiile în care pot cere zile libere plătite de la angajator pentru a rămâne cu copilul la domiciliu.

„Părinții care au copii până în 12 ani înscriși în sistemul de învățământ sau dacă au dizabilități și au vârsta până în 26 de ani, indiferent că sunt angajați la stat sau la privat, au dreptul să solicite zile libere plătite de către angajator, iar o parte din sume se vor deconta de la fondul de șomaj. Valoarea indemnizației este de 75 la sută din salariul brut, dar fără a depăși 75 la sută din salariul mediu utilizat în economie pentru fundamentarea bugetului asigurărilor sociale din anul 2020”, a declarat consultantul economic Adrian Bența la Digi 24. 

„Mai întâi, angajatorul plătește indemnizația, reține impozitele și contribuțiile sociale datorate, depune declarațiile către autorități și ulterior poate să solicite decontarea acestei sume. Indemnizația este impozabilă, adică se datorează pentru salariații obișnuiți un impozit de 10 la sută, contribuția de 25 la sută la pensii, contribuția de 10 la sută la sănătate. Rămâi cu puțini bani, dar mai sunt sectoare de activitate, de exemplu în construcții sau în IT, unde nu se datorează toate aceste contribuții. Dar este bine că se poate deconta această sumă. Însă, deocamdată, prima dată o suportă angajatorul”, a explicat Bența. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel