Care sunt drepturile de care beneficiezi la job atunci când ești însărcinată
Potrivit legii, mamele și femeile însărcinate se bucură de mai multe drepturi la locul de muncă.
Program de muncă redus și tratament special
Practic, dreptul femeilor însărcinate la un program adaptat fără a li se modifica salariul este reglementat prin lege, iar mamele au dreptul la pauze pentru alăptat sau program mai scurt.
Gabriela Dinu, avocat al Țuca Zbârcea & Asociații, spune că primul lucru pe care trebuie să îl facă femeile însărcinate pentru a beneficia de drepturi speciale la locul de muncă este să obțină un document de la medicul de familie, care să le ajute să informeze angajatorul în legătură cu starea lor.
"Dacă există aspecte ce pot pune în pericol sănătatea și securitatea gravidelor și a mamelor, angajatorii sunt nevoiți să ia măsuri adecvate. Tot angajatorii sunt cei care sunt obligați prin lege să nu facă publică starea de graviditate a angajatei, atâta timp cât nu este vizibilă."
Potrivit avocatei de la Țuca Zbârcea & Asociații, în cazul în care salariata gravidă nu poate îndeplini durata normală de muncă din motive de sănătate, a sa sau a fătului său, are dreptul la reducerea programului de lucru cu o pătrime, fără a-i fi afectate drepturile salariale. E important de știut, de asemenea, că gravidele, salariatele care alăptează și cele care au născut recent nu pot fi obligate să muncească noaptea.
Ce se întâmplă în cazul în care nu este posibilă mutarea lor pe un post ce presupune program de zi sau în cazul în care, din motive obiective, angajatorul nu poate reduce programul de lucru sau nu poate schimba condițiile de muncă pentru evita expunerea la riscuri a salariatelor gravide? „Ele pot intra în concediu de risc maternal", ne explică avocata Gabriela Dinu.
În cazul în care vorbim despre mame care alăptează, ele trebuie să primească două pauze de alăptare a câte o oră, până când copilul împlinește un an. Pauzele pot fi înlocuite, la cerere, cu o reducere de două ore a programului de lucru zilnic.
Angajatorul nu poate concedia salariatele gravide
Există și excepții care au loc în situațiile de reorganizare judiciară sau falimentul angajatorului, în condițiile legii.
Gravidele au dreptul la concedii pentru sarcină și lăuzie pe o perioadă de 126 de zile calendaristice, perioadă în care beneficiază de indemnizație de maternitate. În principiu, concediul pentru sarcină se acordă pe o perioadă de 63 de zile înainte de naștere, iar concediul pentru lăuzie pe o perioadă de 63 de zile după naștere.
Gabriela Dinu, avocat al Țuca Zbârcea & Asociații, spune că atât concediile pentru sarcină, cât și cele pentru lăuzie se pot compensa între ele, în funcție de recomandarea medicului și de opțiunea persoanei beneficiare, în așa fel încât durata minimă obligatorie a concediului de lăuzie să fie de 42 de zile calendaristice.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News