Data publicării:

Care sunt cele mai scumpe orașe din lume în acest moment

Autor: Elena Didila | Categorie: Economie
WhatsApp
Fotografie de la jimmy teoh: Pexels
Fotografie de la jimmy teoh: Pexels

New York și Singapore au fost cele mai scumpe orașe din lume în 2022, în timp ce Moscova și St Petersberg din Rusia au urcat în clasament.  

New York a fost cea mai scumpă metropolă din lume în 2022, împărțind titlul nedorit cu Singapore, deoarece creșterea prețurilor la energie a dublat rata inflației în marile orașe globale, potrivit sondajului anual al Economist Intelligence Unit.

Cele două orașe l-au înlocuit pe numărul unu al anului 2021, Tel Aviv, care a căzut pe locul trei de data aceasta în indicele Worldwide Cost of Living de la Economist Intelligence Unit (EIU) din Londra.

Sondajul a dezvăluit ”creșterea costului vieții în cele mai mari orașe ale lumii, deoarece războiul din Ucraina și restricțiile continue din cauza pandemiei perturbă lanțurile de aprovizionare, în special pentru energie și alimente”, scrie Abc News.

New York a ajuns pe primul loc pentru prima dată, în timp ce Damasc și Tripoli au rămas cele mai ieftine orașe.

Prețurile au crescut cu o medie de 8,1% în cele 172 de orașe mari în care a fost realizat sondajul EIU, în perioada august și septembrie.

Cele mai scumpe orașe din lume:

1.Singapore, Singapore

2.New York, SUA (la egalitate cu Singapore)

3.Tel Aviv, Israel

4.Hong Kong, Hong Kong

5.Los Angeles, SUA (la egalitate cu Hong Kong)

6.Zurich, Elvetia

7.Geneva, Elvetia

8.San Francisco, SUA

9.Paris, Franța

10.Copenhaga, Danemarca

11.Sydney, Australia (la egalitate cu Copenhaga)

 

Pentru realizarea sondajului,un total de 50.000 de prețuri la nivel mondial au fost convertite în dolari americani. Moneda americană a crescut în acest an, deoarece Rezerva Federală a majorat ratele dobânzilor cu sume mari pentru a încerca să îmblânzească inflația de decenii.

Cele mai mari evoluții în ascensiune au fost Moscova și Sankt Petersburg, ”care au urcat în clasament cu 88 și, respectiv, 70 de locuri, pe măsură ce prețurile au crescut pe fondul sancțiunilor occidentale și piețele energetice dinamice au susținut rubla”.

Upasana Dutt, care a condus cercetarea, a declarat că ”războiul din Ucraina, sancțiunile occidentale împotriva Rusiei și politicile zero COVID ale Chinei au cauzat probleme în lanțul de aprovizionare care, combinate cu creșterea ratelor dobânzilor și schimbările cursului de schimb, au dus la un cost crescut al vieții în întreaga lume”.

”Putem vedea clar impactul în indicele din acest an, creșterea medie a prețurilor în cele 172 de orașe din sondajul nostru fiind cea mai puternică pe care am văzut-o în cei 20 de ani pentru care avem date digitale”, a adăugat ea.

Cei mai mari evoluții în clasament:

1.Moscova, Rusia (de la 125 la 37)

2.Sankt Petersburg, Rusia (de la 143 la 73)

3.Atlanta, SUA (de la 88 la 46)

4.Charlotte, SUA (de la 92 la 53)

5.Indianapolis, SUA (de la 88 la 53)

6.San Diego, SUA (de la 50 la 17 ani)

7.Mexico City, Mexic (de la 78 la 43)

8.Saipan, Insulele Mariane de Nord (de la 76 la 46)

9.Portland, SUA (de asemenea, de la 76 la 46)

10.Boston, SUA (de la 50 la 21)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel