Care sunt cele mai bune prune pentru țuică. Va ieși parfumată și aromată
Autor: Ema Apostu | Publicat pe: 25 oct 2021, 15:53
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay
Dacă vrei să faci țuică, trebuie să știi ce soiuri de prun să alegi și la ce să fii atent.

Prunul Centenar este un soi autohton şi este rezistent la ger şi secetă. Prunul Centenar înfloreşte devreme, este androsteril și va avea nevoie de polenizare, potrivit cumsa.ro. Cele mai bune soiuri sunt Rivers timpuriu, Diana, Stanley, Anna Spath sau Ialomiţa. Fructele pot atinge o greutate de 52 grame. Maturarea lor are loc vara, la începutul lunii august.

Prunul Carpatin intră pe rod în anul 3 sau 4 de la plantare. Fructele pot atinge o mărime de 45-50 grame. Fructele ajung la maturitate în prima decadă a lunii august.

Anna Spath este un soi german, autofertil şi înfloreşte târziu. Fructele au o greutate de 35-47 grame. Perioada de maturare este la sfârşitul lunii septembrie, începutul lunii octombrie.

Grase Româneşti este un soi de prun foarte apreciat la noi în ţară, datorită fructelor mari care au o pieliţă mai subţire. Este un pom sensibil la secetă, căldură excesivă. Are o rezistenţă mare la ger şi umiditate. Este autofertil şi are nevoie, pentru siguranţă, de polenizare cu soiurile Stanley, Anna Spath şi D’Agen. Prunul înfloreşte în luna aprilie. Din acest soi poţi face cea mai bună ţuică. Mai mult, poţi lua în considerare şi soiul Gras ameliorat.

Agent este un pom parțial autofertil. Acesta intră în rod în anul 3 de la plantare. Fructele ating o greutate de aproximativ 30 grame.

Vezi și: Cum păstrezi strugurii peste iarnă. Te vei bucura de gustul lor delicios mult timp

Secrete pentru cea mai bună țuică

Fructul trebuie să fie foarte copt, astfel ca pulpa să se desprindă uşor de pe sâmbure. Atunci veţi şti sigur că pruna este suficient de dulce şi zemoasă pentru a obţine borhot cu calităţi superioare, scrie adevarul.ro.

Prunele culese nu se spală, iar sâmburele este păstrat. Eliminaţi codiţele şi frunzele înainte să depozitaţi fructele în recipient. În multe zone din ţară, în special în Ardeal, sâmburele este îndepărtat în momentul în care borhotul este dus la distilare. Prunele se depozitează în butoaie din lemn din brad şi se lasă la fermentat între două şi trei luni. 

Borhotul trebuie supravegheat. Măcar o dată pe săptămână trebuie văzut ce se întâmplă la suprafaţă. O ţuică de calitate nu se mai poate obţine dacă ”podul” cade. Este vorba despre o pojghiţă care se formează deaspura borhotului şi care trebui să rămână intactă până în ziua în care începe distilarea. Pentru a evita prăbuşirea ”podului”, unii producători aşază deasupra prunelor puse la fermentat crenguţe mici de prun.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?