Data publicării:

Care este temperatura ideală pentru a dormi bine toată noaptea

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Sanatate
WhatsApp
FOTO: Freepik @Drazen Zigic
FOTO: Freepik @Drazen Zigic
Care este temperatura ideală pentru a obține un somn de calitate, potrivit unui studiu.

Somnul agitat, întrerupt sau prea puțin reprezintă o problemă cu care se confruntă multă lume, mai ales în zilele călduroase. De altfel, de calitatea somnului se leagă și sănătatea generală, un motiv în plus pentru a acorda o atenție deosebită acestui aspect.

Un studiu recent, realizat pe un grup de 50 de persoane de peste 60 de ani, din Boston, a arătat că intervalul optim de temperatură pentru un somn cât mai odihnitor pentru adulții în vârstă este între 20 și 25 grade Celsius.

Atunci când temperaturile au crescut de la 25 la 30 de grade Celsius, eficiența somnului participanților la studiu - timpul petrecut în somn după ce s-au băgat în pat pentru a dormi - a scăzut cu până la 10%.

Aceasta nu este o cantitate banală. Studii anterioare au arătat că o scădere de 10% a eficienței somnului este suficientă pentru a afecta performanța creierului, pentru a crește stresul, anxietatea și oboseala și pentru a afecta controlul nivelului de zahăr din sânge al organismului a doua zi.

Având în vedere că ne confruntăm cu zile și nopți tot mai calde, ca urmare a încălzirii globale, concluziile studiului sprijină măsurile de îmbunătățire a confortului termic al locuințelor, în special al căminelor de bătrâni și al locuințelor publice.

Alte cercetări caută soluții dincolo de aerul condiționat, cum ar fi vopselele reflectorizante și alte materiale de construcție.

”În timp ce ne confruntăm cu implicațiile mai largi ale schimbărilor climatice, nu trebuie să neglijăm impactul potențial al acestora asupra unui aspect atât de fundamental precum somnul”, spune Amir Baniassadi, inginer și cercetător în domeniul sănătății la Harvard Medical School, care a condus studiul.

De altfel, persoanele în vârstă sunt cele mai expuse la stresul dat de temperaturile ridicate din timpul nopții.

În timp ce temperaturile cuprinse între 20 și 25 de grade Celsius au favorizat cel mai odihnitor somn, studiul a constatat o ”mare diferență între oameni, ceea ce înseamnă că fiecare persoană are propriul interval de temperatură optimă pentru somn, care se poate chiar schimba în timp”, spune Baniassadi, potrivit Science Alert.

Beneficiile pentru sănătate ale unui somn de calitate

Un somn de calitate, de 7-9 ore, după cum recomandă specialiștii, are multiple beneficii pentru sănătate. Acestea sunt:

- să vă îmbolnăviți mai rar

- să rămâneți la o greutate sănătoasă

- să vă reduceți riscul de probleme grave de sănătate, cum ar fi diabetul și bolile de inimă

- să reduceți stresul și să vă îmbunătățiți starea de spirit

- să gândiți mai clar și să vă descurcați mai bine la școală și la serviciu

- vă înțelegeți mai bine cu oamenii

- luați decizii bune și evitați accidentele - de exemplu, șoferii somnoroși provoacă mii de accidente de mașină în fiecare an, scrie Health.

Citește și: Valurile de căldură, provocarea meteo a momentului. Scenarii pentru următoarele decenii. Intrăm într-o perioadă de foc - VIDEO

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel