Care este greșeala „colosală” făcută de Rusia în cadrul invaziei, potrivit șefului NATO
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Foto: Kremlin.ru
Foto: Kremlin.ru
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că președintele rus, Vladimir Putin, „a făcut o greșeală strategică colosală” în invadarea Ucrainei.

Vorbind la Forumul Economic Mondial de la Davos, marți, Stoltenberg a remarcat că Putin își dorește o NATO slabă, cu mai puține trupe lângă granițele Rusiei, dar acțiunile sale au consolidat alianța, care se află în proces de creștere a numărului de membri, după ce Suedia și Finlanda și-au anunțat intenția de a adera.

Secretarul general a menționat că este încrezător că alianța le va putea primi pe Finlanda și Suedia, în ciuda obiecțiilor Turciei.

„Decizia Finlandei și Suediei de a solicita aderarea la NATO este istorică. Demonstrează că securitatea europeană nu va fi dictată de violență și intimidare”, a spus el.

Stoltenberg a reiterat că, în timp ce se ocupă de regimuri autoritare precum Rusia, este vital ca liderii lumii să nu schimbe nevoile de securitate pe termen lung cu interese economice pe termen scurt. El a afirmat că relațiile economice cu regimuri precum cele din Rusia creează o dependență excesivă de mărfuri cheie, cum ar fi energia. El a menționat, de asemenea, exemplul modului în care partajarea tehnologiei, cum ar fi inteligența artificială, care este vitală pentru armamentul modern, poate submina puterea militară.

„Libertatea este mai importantă decât comerțul liber”, a spus Stoltenberg. „Protecția valorilor noastre este mai importantă decât profitul.”

„Războiul președintelui Putin împotriva Ucrainei a spulberat pacea în Europa. Este într-adevăr o schimbare de joc. Nu doar pentru securitatea europeană, ci pentru ordinea globală”, a continuat el.

Avertisment zguduitor pentru Occident: „Nu vă negociaţi securitatea pentru profituri economice”, transmite șeful NATO

Ţările occidentale nu trebuie să îşi negocieze securitatea pentru profituri economice, a avertizat marţi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, referindu-se la dezbaterea privind utilizarea tehnologiei chineze în reţelele 5G şi la proiectul Nord Stream 2.

„Trebuie să recunoaştem că alegerile noastre economice au consecinţe asupra securităţii noastre. Libertatea este mai importantă decât liberul schimb", a declarat Stoltenberg în faţa liderilor reuniţi la Forumul Economic Mondial din staţiunea elveţiană Davos, potrivit Reuters.

Şeful NATO a mai spus că nu este împotriva comerţului cu China, dar că urmările tranzacţiilor trebuie să fie controlate.

„Nu pledez împotriva comerţului cu China, dar spun că, de exemplu, controlul asupra reţelelor 5G este de o importanţă vitală pentru securitate. Nu putem spune că, în interesul profiturilor şi al comerţului liber, deschidem pur şi simplu aceste reţele şi pentru furnizori care, de fapt, nu sunt de încredere când vine vorba de securitatea noastră", a adăugat Jens Stoltenberg.

În cadrul conferinţei de la Davos, politicieni, directori executivi şi oameni de afaceri de renume la nivel mondial discută probleme şi soluţii economice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel