Data publicării:

Care este diferența dintre paracetamol și ibuprofen. Mulți nu știu asta!

Autor: Liana Ganea | Categorie: Sanatate
WhatsApp
foto: Freepik
foto: Freepik
Știai că paracetamolul nu e totuna cu ibuprofenul?

Paracetamolul și ibuprofenul sunt două analgezice obișnuite, utilizate frecvent de persoanele care resimt disconfort fizic. Deși ambele medicamente pot contribui la ameliorarea durerii, ele au efecte diferite, explică nib.com.

Paracetamolul este un analgezic larg răspândit, cu capacitate și de reducere a febrei. Efectele sale vizează o anumită regiune a creierului responsabilă de controlul temperaturii corporale. Cu toate că nu este pe deplin elucidat modul în care paracetamolul reduce durerea, cercetătorii cred că acesta ar putea diminua intensitatea semnalelor de durere către creier prin inhibarea anumitor enzime cunoscute sub numele de ciclooxigenaze.

Paracetamolul este adesea administrat individual, dar poate fi, de asemenea, combinat cu alte medicamente pentru a îmbunătăți eficacitatea și siguranța acestora. În contrast, ibuprofenul aparține clasei de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS). Acesta poate fi eficient în reducerea durerii, scăderea febrei și diminuarea inflamației.

Ce face ibuprofenul și nu face paracetamolul

Similar cu paracetamolul, ibuprofenul acționează asupra ciclooxigenazelor și inhibă producția de prostaglandine, substanțe care contribuie la procesul inflamator. Pe lângă gestionarea durerii zilnice, ibuprofenul este utilizat pentru a trata afecțiuni inflamatorii și tulburări reumatice.

Atât paracetamolul cât și ibuprofenul sunt opțiuni pentru ameliorarea durerii și reducerea febrei pe termen scurt. Cu toate acestea, ibuprofenul poate fi preferat în situațiile în care inflamația este implicată în durere.

Trebuie știut că ambele medicamente pot avea efecte secundare și trebuie administrate cu precauție.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel