Data actualizării:
Data publicării:

Care este diferența dintre Ciorba rădăuțeană și Ciorba de pui a la grec. Cum se prepară cele două rețete

Autor: Ema Apostu | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay (Olympus E-M5markii))
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay (Olympus E-M5markii))

Tu știi care este diferența dintre Ciorba rădăuțeană și Ciorba de pui a la grec. Iată cum se prepară fiecare rețetă și ce le deosebește.

Ciorba rădăuțeană a fost gătită pentru prima oară în anii ’70, în municipiul Rădăuți, județul Suceava. De aici și numele acestui fel principal de mâncare. Inventatoarea acestui preparat se numește Cornelia Dumitrescu. Soțul femeii a rugat-o să-i pregătească o ciorbă de burtă, dar cu pui, scrie shtiu.ro. Ciorba a la grec constă dintr-o combinație de ouă bătute și lămâie, amestecate în supa fierbinte de pui. 

Mai mulți istorici ai alimentelor au urmărit originile supei a la grec în sudul Europei, sugerând că rețeta a călătorit în Grecia cu evrei sefarzi. La acea vreme, supa nu se acrea cu lămâie, ci cu sucul strugurilor necopți. Lămâile s-au popularizat în Marea Mediterană abia în jurul secolului al X-lea și atunci s-a născut supa a la grec. Numele dat supei de către evreii sefarzi este sopa de huevos y limon (supă de ou-lămâie), în timp ce evreii din Salonic, precum și din Turcia și Balcani, servesc în mod tradițional versiuni alternative ale supei după sărbătoarea lui Yom Kippur. 

Ciorbă rădăuțeană

Ingrediente

1 pui întreg de un kg

2 rădăcini de pătrunjel

4 morcovi

2 rădăcini păstârnac

2 cepe

o ţelină mică

un ardei

3 linguriţe sare

piper boabe o linguriţă

Pentru a drege ciorba ai nevoie de: 500 g smântână grasă (minim 20%), 4 - 5 gălbenuşuri proaspete, 2 linguri de făină cu vârf. Pentru a o acri, poţi folosi oţet după gust şi 4 – 6 căţei de usturoi zdrobiţi bine.

Cum se prepară

Tranşezi bine puiul şi cureţi legumele, fără a le tăia, deoarece le vei scoate la final. Într-o oală mare de supă, pui puiul şi o umpli cu apă până la buză, adăugând 3 linguriţe de sare, lăsând-o la foc mare până ajunge la fierbere, după care scoţi spuma formată şi adaugi legumele şi piperul, potrivit bucatariaioanei.ro.

Ciorbă de pui a la grec

Ingrediente

1 kg carne de pui cu piele şi oase

3 morcovi tăiaţi în cuburi

o rădăcină de pătrunjel

o rădăcină de păstârnac

o ţelină mică

o ceapă medie

sare

piper

2 linguri ulei

100 g orez

Pentru a drege ciorba a la grec se folosesc smântâna, gălbenuş proaspăt, sucul de lămâie, mărar şi pătrunjel proaspete. 

Cum se prepară

Toacă legumele cuburi, după care călește-le la foc mic, ceapa rămânând crudă. Carnea de pui se pune în oala plină cu apă şi se dă la foc cu două linguriţe de sare, iar când ajunge la clocot se îndepărtează spuma, scrie bucatariaioanei.ro.

Se adaugă apoi zarzavaturile şi ceapa, cu câteva boabe de piper, lăsând să fiarbă jumătate de oră, la foc mediu, cu capac. Carnea se scoate şi se dezosează, mărunţindu-se, introducându-se înapoi în oală. Se pune şi orezul spălat, aşteptând să fiarbă. 

Smântâna cu gălbenuş se amestecă, adăugând apoi un polonic de supă, după care poţi să pui amestecul în oală fără că oul să se strice. Laşi să dea în clocot şi mâncarea e gata. Adaugi usturoiul pisat în momentul în care se pune orezul. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel