Data actualizării:
Data publicării:

Care este diferența dintre CAS și CASS reținute din venitul angajatului

Autor: Ema Apostu | Categorie: Economie
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
CAS și CASS sunt două concepte legate de contribuțiile sociale și de sănătate în sistemul de asigurări sociale din România.

CAS (Contribuția de Asigurări Sociale)

Este o contribuție obligatorie pe care angajatorii și angajații o plătesc către bugetul de asigurări sociale. Aceasta acoperă diverse riscuri sociale, precum pensiile de bătrânețe, pensiile de invaliditate, concediile medicale, șomajul etc. CAS-ul este calculat ca un procent din venitul brut al angajatului. Această contribuție este destinată asigurării unui venit de înlocuire în situații de dificultate sau când se ajunge la vârsta de pensionare.

Conform legislației în vigoare, cota de contribuție pentru asigurări sociale (pensie) - CAS, este stabilită la 25%. Această contribuție este aplicabilă nu doar persoanelor fizice care obțin venituri din salarii și activități asimilate salariilor, ci și celor care desfășoară activități independente și obțin venituri din una sau mai multe surse, inclusiv venituri din drepturi de proprietate intelectuală. Aceste persoane sunt obligate să plătească contribuția de asigurări sociale dacă anticipează (sau realizează) pentru anul curent venituri nete însumate a căror valoare este cel puțin egală cu echivalentul a 12 salarii minime brute pe țară, în vigoare la momentul depunerii declarației.

Începând cu veniturile realizate în 2023, pentru plata CAS se vor aplica două plafoane. Astfel, în funcție de valoarea veniturilor realizate, contribuția la pensii ce trebuie achitată va fi de:

- 12 salarii minime brute pe țară, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 12 și 24 salarii minime brute pe țară;
- 24 salarii minime brute pe țară, în cazul veniturilor realizate de peste 24 salarii minime brute pe țară.

Persoanele care obțin venituri sub 36.000 de lei/an (12 salarii minime brute pe țară) nu datorează CAS pentru ele și nu vor plăti nimic la stat din perspectiva acestei contribuții.

CASS (Contribuția de Asigurări Sociale de Sănătate)

Este o altă contribuție obligatorie plătită către sistemul de sănătate. CASS-ul are scopul de a asigura accesul la servicii medicale și medicamente pentru toți asigurații. Atât angajatorii, cât și angajații, plătesc o anumită cotă-parte din venituri către fondul de sănătate. Această contribuție este utilizată pentru a finanța sistemul de sănătate și pentru a acoperi costurile serviciilor medicale și medicamentelor necesare populației.

Cota de CASS este de 10%.  Persoanele fizice, altele decât cele care obţin venituri din salarii şi asimilare salariilor, datorează contribuţia de asigurări sociale de sănătate dacă estimează şi/sau realizează venituri anuale cumulate cel puţin egale cu 6 salarii de bază minime brute pe ţara din una sau mai multe surse din următoarele categorii de venituri:

- venituri nete din activităţi independente

- venituri din drepturi de proprietate intelectuale

- venituri din asocierea cu o persoană juridică

- venituri nete din cedarea folosinţei bunurilor

- venituri din investiţii

- venituri nete din activităţi agricole, silvicultura şi piscicultura

- venituri brute din alte surse, definite conform Codului fiscal.

Baza anuală de calcul CASS
 
a) nivelul a 6 salarii minime brute pe ţara, în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei unice, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 6 şi 12 salarii minime brute pe ţara;
b) nivelul de 12 salarii minime brute pe ţara, în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei unice, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 12 şi 24 de salarii minime brute pe ţara;
c) nivelul de 24 de salarii minime brute pe ţara, în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei unice, în cazul veniturilor realizate de peste 24 de salarii minime brute pe ţara.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel