Data publicării:

Care este culoarea anului 2022. Nuanța stimulează „inventivitatea şi creativitatea”

Autor: Elena Didila | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
Sursa Foto - captură You Tube
Sursa Foto - captură You Tube
Pantone Color Institute a anunţat că pentru anul 2022 culoarea predominantă este o nuanţă de violet apropiată de albastru, a cărei prezenţă stimulează "inventivitatea şi creativitatea".

"Demonstrând încrederea lipsită de griji şi o curiozitate îndrăzneaţă care încurajează spiritul creativ, intriganta culoare Lila 17-3938 Very Peri ne ajută să îmbrăţişăm acest peisaj al posibilităţilor şi să ne deschidem în faţa unei noi viziuni şi să ne rescriem vieţile", au declarat reprezentanţii institutului într-un mesaj publicat pe site-ul oficial al acestuia, potrivit Digi24.

De peste douăzeci de ani, "Culoarea Pantone a Anului" ("Pantone Color of the Year") influenţează tendinţele şi deciziile de cumpărare în numeroase industrii, de la modă şi mobilier, până la design grafic. Prin prognozele sale care privesc tendinţele sezoniere, psihologia culorii şi consultanţa culorilor, Pantone Color Institute colaborează cu mărci globale pentru a valorifica în mod eficient puterea, psihologia şi emoţia culorii în strategiile lor de proiectare.

Pentru anul 2021 au fost alese două culori, în loc de una singură: PANTONE 17-5104 Ultimate Grey şi PANTONE 13-0647 Iluminating, două culori independente în care elemente diferite se reunesc şi se susţin reciproc, scrie Agerpres.

Potrivit ei, culorile sunt un mod de comunicare fundamental şi un mod de a "exprima, capta, conecta şi influenţa ideile şi emoţiile". "Această nouă tonalitate de albastru ce fuzionează cu roşul violaceu deschide în faţa noastră un evantai de posibilităţi", a adăugat Laurie Pressman.

Puterea culorii mov/violet

Rezultat prin îmbinarea culorilor roșu și albastru, movul este o culoare puternică și rece, dar încărcată cu suficientă suavitate, pentru a-l alătura culorilor mele preferate. Oamenii includ de multe ori în sfera movului variații ale acestuia, cum ar fi violetul, o nuanță ce conține mai mult albastru, lila-ul, o nuanță mult mai caldă și feminină decât movul propriu-zis, purpuriul, dar și magenta sau fucsia.

Simbolistica movului

Movul este culoarea regilor, sugerând bogăția și luxul. Simbolizând coroana, este totodată un simbol al demnității, al onoarei, al respectului de sine.

Este culoarea cardinalilor, veșmintele acestora fiind de multe ori mov, simbolizând astfel superioritatea spirituală, penitența, reculegerea, dar și înțelepciunea.

Este o culoare purtată de multe personalități istorice ale timpului nostru;

Se poate observa, de altfel, preferința reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii pentru nuanțele de lila, mov, purpuriu.

În Evul Mediu, movul este culoarea asociată bogăției, a împăraților și a celor de viță nobilă. În Imperiul Bizantin, violetul, culoare imperială, avea o importanță deosebită, fiind o nuanță exterm de apreciată și de folosită.

Împărătesele nășteau în Camera Violet, iar împărații născuți acolo se bucurau ulterior de un statut cu totul aparte. Violetul era utilizat pentru decorarea documentelor, a cadourilor diplomatice și chiar a paginilor Bibliei.

Creștinismul asociază culoarea violet cu patimile lui Iisus Hristos. În timp ce în China, violetul simbolizează spiritualitatea, vindecarea, tăria fizică și spirituală, în Japonia acesta reprezintă bogăția, abundența, aristocrația, potrivit sursei lapasprinviata.ro

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel