Data publicării:

Care este cea mai mare pensie specială din România

Autor: Liana Ganea | Categorie: Stiri
WhatsApp
foto: Freepik
foto: Freepik
Suma nu este deloc de neglijat!

În septembrie 2023, numărul românilor care primesc pensii speciale a crescut semnificativ, ajungând la 10.368 de persoane beneficiare, înregistrând o creștere de 22 de beneficiari față de luna precedentă. În ciuda creșterii numărului de beneficiari, un aspect esențial îl reprezintă cuantumul remarcabil al acestor pensii speciale. Peste jumătate dintre cei 10.000 de beneficiari primesc lunar, în medie, aproape 22.000 de lei, iar cea mai mare pensie specială din România a atins suma de 21.791 de lei.

În rândul foștilor magistrați se înregistrează și cea mai mare pensie medie de serviciu, ajungând la 21.791 de lei din care 19.718 lei provin din bugetul de stat, în timp ce 5.503 lei sunt asigurați din bugetul asigurărilor sociale de stat, scrie dailybusiness.ro.

Această creștere a numărului și valorii pensiilor speciale a generat dispute și dezacorduri în societate de-a lungul anilor. Într-o țară cu aproximativ 4,6 milioane de pensionari, având o pensie medie de 2.008 lei, pensiile speciale au devenit subiect de interes atât pentru opinia publică, cât și pentru autorități. La magistrați se adaugă și cei 180.000 de pensionari din sistemul de Apărare.

Recent, prim-ministrul României a luat hotărârea de a elimina pensiile speciale. Acesta argumentează că fiecare persoană ar trebui să primească o pensie în funcție de ani de muncă prestați, fără a se ține cont de alte presupuse merite. Marcel Ciolacu a subliniat că modificările privind pensiile speciale se află într-un stadiu avansat și că este esențial să se creeze un sistem uniform, cu aceleași reguli pentru toți, indiferent de funcția ocupată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel