Care e procedura de autorizare a persoanelor fizice pentru procurare, deţinere, port şi folosire a armelor în România. Comisar-șef Dinu Nicolae-Adrian, explicații / video
Comisar-șef de poliție Dinu Nicolae-Adrian, director al Direcției Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase - IGPR, a fost invitat la emisiunea „Culisele Justiției", de pe DC News și DC News TV, unde a vorbit despre procedura de autorizare a persoanelor fizice pentru procurare, deţinere, port şi folosire a armelor în România.
În cadrul emisiunii moderate de Laura Duță, Comisar-șef Dinu Nicolae-Adrian a explicat că Registrul Național al Armelor, gestionat la nivel național, păstrează o evidență strictă a tuturor armelor și a deținătorilor acestora.
„În România, nu se cumpără ca în supermarket aceste arme și din ce mi-ați spus, toate armele folosite, chit că sunt de colecție, sportive, persoană fizică, demnitari, sunt trecute în evidență.", a spus Laura Duță.
„Sunt în evidența Registrului Național al Armelor pe care noi îl gestionăm la nivel național, iar colegii mei din cadrul structurilor teritoriale fac mențiunile cu privire la arme și persoane. Noi avem o evidență strictă a tuturor armelor care există în România și a tuturor persoanelor care dețin aceste arme, pentru că o persoană poate să dețină mai multe tipuri de arme, poate și letală, și neletală, și, în funcție de destinație, mai multe tipuri de armă.
Pot deține maxim două arme de apărare și pază, un număr nelimitat de arme de vânătoare, nelimitat de arme de tir și nelimitat de arme de colecție.”, a spus comisar-șef Dinu Nicolae-Adrian.
De unde le procură
Comisar-șef Dinu Nicolae-Adrian a explicat faptul că armele pot fi procurate de la un armurier autorizat sau, prin intermediul acestuia, de la persoane fizice care renunță la ele.
„De la un armurier autorizat sau, prin intermediul unui armurier autorizat, de la persoanele fizice care, din diferite motive, renunță la ele.”, a spus comisar-șef Dinu Nicolae-Adrian.
Cum se procedează
Comisar-șef Dinu Nicolae-Adrian a explicat care este procedura de achiziționare. Potrivit acestuia, totul începe cu depunerea unei solicitări pentru autorizare.
„Legea spune că întâi se depune solicitarea pentru autorizare. După ce ai obținut autorizația de procurare, poți să mergi la un armurier autorizat, sau intermediar de la persoană fizică, după care, în termen de 3 zile, sau în funcție de unde este procurată arma - dacă vine din afară este termenul mai larg - te poți prezenta la Poliție, la serviciul nostru, să fie trecută arma în permisul de armă. Se eliberează permisul de armă și este trecută în permisul de armă, împreună cu cantitatea de muniție aferentă tipului de armă.”, a spus comisar-șef Dinu Nicolae-Adrian.
Care sunt condițiile în care trebuie ținute armele
Potrivit comisarului, condițiile pentru autorizarea armelor includ verificări efectuate de către Poliție la depunerea solicitării. Un criteriu esențial este ca solicitantul să nu prezinte un pericol pentru ordinea publică, securitatea națională sau integritatea persoanelor. Pericolul este evaluat pe baza datelor din evidențele poliției.
„Condițiile sunt importante și presupun acele verificări pe care le fac colegii mei atunci când se depune solicitarea pentru autorizație. Am uitat să menționez că una dintre condițiile pentru autorizare este și să nu prezinte pericol pentru ordinea publică, securitatea națională, viața și integritatea persoanelor.", a spus comisar-șef Dinu Nicolae-Adrian.
Cum demonstrează că nu prezintă un pericol
„Din datele pe care le avem în evidențele noastre putem stabili dacă prezintă sau nu prezintă pericol.”, a spus comisar-șef Dinu Nicolae-Adrian la emisiunea „Culisele Justiției", de pe DC News și DC News TV.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News