Data publicării:

Care ar fi miza convocării unui referendum de către Traian Băsescu, în 2014

Autor: Crişan Andreescu, crisan_andreescu | Categorie: Politica
WhatsApp
basescu curticica
basescu curticica

Traian Băsescu pregătește o nouă mutare electorală pentru 2014. Invitat la Digi 24, joi seara, acesta a  reiterat că îi va îndemna pe români să nu meargă la referendumul de revizuire a Constituţiei dacă nu va rezulta Parlament unicameral cu 300 de parlamentari, adăugând că ar putea şi el să mai convoace un referendum prin care să clarifice această problemă. Totuși, miza acestui referendum ar fi creșterea șanselor mezinei președintelui pentru un nou mandat în Parlamentul European.

"Vă asigur că s-ar putea, s-ar putea, să mai aibă loc referendumuri până îmi termin mandatul. Spre exemplu, cu ocazia europarlamentarelor, pentru a lămuri eventual ceea ce nu respectă parlamentarii în revizuirea Constituţiei. Nu spun că va fi neapărat, dar s-ar putea, pentru că e dreptul meu şi nu vreau să îmi reproşeze cineva după încheierea mandatului «Domnule preşedinte, dar aveai dreptul să lansezi un referendum şi nu ai făcut-o, să ne fi întrebat». Deci nu exclud această posibilitate, sunt hotărât să folosesc în favoarea românilor toate instrumentele date de Constituţie", a afirmat Băsescu la Digi 24.

Băsescu a reafirmat că îi va îndemna pe români să nu meargă la vot la referendumul de revizuire a Constituţiei dacă noua lege fundamentală nu va aplica referendumul din 2009 privind Parlamentul unicameral cu 300 de aleşi.

"Voi avea un singur mesaj. Dacă nu se respectă referendumul din 2009, care a fost valid, au venit 51% din electori la vot, românii nu au de ce să meargă la votul pentru Constituţie. Da, sigur că da, îi voi îndemna să nu meargă la referendumul pentru revizuirea Constituţiei pentru că sunt înşelaţi", a spus Băsescu.

Totuși, miza  pentru care Traian Băsescu vrea să organizeze un referendum în paralel cu alegerile europarlamentare este alta. Se ştie, că la europarlamentarele din 2014 va candida şi EBa.

În acest moment, mezina președintelui ar putea fi sancționată sau chiar exclusă din PDL, astfel că aceasta ar putea candida pe listele Mişcării Populare, asta dacă se va transforma în partid până atunci. Prin declanșarea abilă a unui referendum, în paralel cu alegerile pentru PE, în primăvara lui 2014, Traian Băsescu vrea să crească  şansele de reuşită ale Eleni Băsescu. Adică cum a procedat în 2009, când şi-a maximizat şansele în bătălia prezidenţială prin referendumul organizat atunci.

Elena Băsescu, a susținut în ultima vreme că vrea un nou mandat şi că se poate descurca foarte bine şi fără sprijinul formaţiunii conduse de Vasile Blaga. Noul său aliat este comunitatea romă, căreia i-a adus, duminică, un omagiu la Congresul Organizaţiei Internaţionale a Romilor. Astfel, EBa se pare că a pus bazele unei noi categorii de alegători pentru europarlamentarele din 2014.

 “Eu nu am fost susţinută de PDL nici în 2009 să candidez pentru un mandat de europarlamentar. Asta nu m-a împiedicat şi nu mă va împiedica nici acum să candidez. Indiferent dacă mă vor susţine sau nu, eu voi candida (…) Sunt foarte multe mămici care îşi continuă şi cariera. Şi eu voi încerca să fac acest lucru ”, spunea  Elena Băsescu pentru Agerpres

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel