Cărăuşii de bani. Acţiune de amploare a poliţiştilor din România şi din alte 26 de state europene
Data publicării:
Autor: Mihai Ciobanu
WhatsApp
Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com
"Cărăuşii de bani" - acţiune desfăşurată de agenţiile de aplicarea a legii din 27 state europene şi Europol.

255 de cărăuşi de bani şi 11 recrutori au fost identificaţi de poliţiştii români, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T., în cadrul în cadrul unei operaţiuni internaţionale de prevenire şi combatere a activităţii cărăuşilor de bani (EMMA 7). De asemenea, au fost depistate 1.800 de tranzacţii suspecte, în valoare de 5.400.000 de euro. La nivel naţional, Poliţia Română, Asociaţia Română a Băncilor şi Microsoft România continuă campania de prevenire "Cărăuşii de bani".

În perioada septembrie - noiembrie 2021, Poliţia Română şi Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, alături de poliţii din alte 26 de state şi Europol, au acţionat în cadrul unei operaţiuni internaţionale de prevenire şi combatere a activităţii cărăuşilor de bani (EMMA 7).

Acţiunea a fost realizată, pentru al şaptelea an consecutiv, cu sprijinul Federaţiei Bancare Europene (EBF), FINTRAIL & FinTech FinCrime, WU, Coinbase, Fourthline & Microsoft, INTERPOL şi Western Union.

Pe parcursul activităţilor desfăşurate, la nivel internaţional, au fost identificaţi 18.351 de cărăuşi de bani şi 324 de recrutori de cărăuşi de bani, iar 1.803 persoane au fost arestate în întreaga lume.

Pe durata operaţiunii, autorităţile de aplicare a legii din ţările participante au iniţiat 2.503 investigaţii. Cu sprijinul sectorului privat, incluzând peste 400 de bănci şi instituţii financiare, au fost identificate 7.000 de tranzacţii frauduloase, la nivel global, în care ar fi fost implicaţi cărăuşi de bani, prevenindu-se astfel o pierdere totală estimată la 67,5 milioane de euro.

În România, în această perioadă, au fost identificaţi 255 de cărăuşi de bani şi 11 recrutori. De asemenea, au fost depistate 1.800 de tranzacţii suspecte, în valoare de 5.400.000 de euro. Pentru documentarea activităţilor ilicite, au fost iniţiate 318 investigaţii şi au fost efectuate 24 de percheziţii, iar 13 persoane au fost arestate.

În această perioadă, Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii din Poliţia Română a realizat o analiză privind faptele de spălare de bani prin intermediul "cărăuşilor de bani", în urma căruia a demarat campania de prevenire desfăşurată în parteneriat cu Asociaţia Română a Băncilor şi Microsoft România.

Obiectivul principal este reducerea riscului infracţional, cât şi victimal, pentru cei care pot cădea în capcanele infracţiunilor informatice, precum şi informarea cetăţenilor în vederea conştientizării urmărilor legale ale implicării în aceste activităţi infracţionale.

Nu deveniţi o verigă în lanţul de spălare a banilor!



Cărăuşii de bani sunt persoane care, adesea fără să-şi dea seama, au fost recrutate de organizaţii infracţionale ca agenţi de spălare a banilor, pentru a ascunde astfel originea ilicită a fondurilor transferate.

Fără să ştie că se angajează în activităţi infracţionale şi ademeniţi de promisiunea unor bani obţinuţi uşor, cărăuşii de bani efectuează, în numele altor persoane, transferuri de bani proveniţi din surse ilicite. Adesea, transferurile se realizează între ţări diferite, iar, în schimbul serviciilor efectuate, primesc un comision.

Recrutarea se poate realiza prin contact direct sau e-mail, iar infractorii apelează din ce în ce mai mult la reţelele sociale pentru a atrage noi complici, fiind folosite oferte de locuri de muncă false (de exemplu "agenţi de transfer de bani"), anunţuri pop-up online sau aplicaţii de mesagerie instantanee.

De asemenea, la nivel internaţional, s-a constatat creşterea utilizării criptomonedelor de către cărăuşii de bani.

În această săptămână, Europol şi autorităţile UE de aplicare a legii, printre care şi Poliţia Română, împreună cu parteneri internaţionali şi instituţii financiare, lansează campania #DontBeaMule, pentru a informa publicul cu privire la riscurile reţelelor de cărăuşi de bani.

Campania are ca scop informarea publicului cu privire la modul în care operează infractorii, ce se poate face pentru a evita implicarea în astfel de fapte şi care sunt consecinţele pentru cei care devin cărăuşi de bani.

În cazul în care credeţi că aţi putea fi folosit drept cărăuş de bani, acţionaţi imediat: opriţi transferul de bani şi informaţi imediat banca şi poliţia!

Operaţiunea EMMA face parte dintr-un proiect în desfăşurare desfăşurat sub egida Planului de acţiune operaţională EMPACT privind infracţiunile împotriva plăţilor informatice, conceput pentru a combate fraudele online şi cu carduri de plată.

La activităţi participă autorităţi de aplicare a legii din Australia, Austria, Belgia, Bulgaria, Republica Cehă, Estonia, Finlanda, Grecia, Germania, Ungaria, Irlanda, Italia, Ţările de Jos, Polonia, Portugalia, România, Spania, Suedia, Slovenia, Slovacia, Regatul Unit al Marii Britanii, Republica Moldova, Elveţia, Columbia, Singapore, Hong Kong - China şi Statele Unite ale Americii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel