Caraş-Severin: Ziua naţională a produselor agroalimentare româneşti, marcată la Reşiţa
Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Caraş-Severin a organizat miercuri Ziua porţilor deschise, cu prilejul sărbătoririi Zilei naţionale a produselor agroalimentare româneşti.
'Este o zi importantă pentru noi, deoarece, cetăţenii şi în special fermierii au posibilitatea să vadă cu ce ne ocupăm, care sunt programele de sprijin pe care le derulăm, care sunt programele de formare profesională, dar şi alte activităţi. În această perioadă avem o echipă de producători agricoli consacraţi la nivelul judeţului şi mă refer aici la producătorii de produse tradiţionale şi cei de produse montane, care acum se află la Bucureşti, alături de colegii lor din întreaga ţară, pentru a-şi face cunoscute produsele. La sediul Direcţiei noastre am pregătit o foarte mică parte din tradiţia judeţului Caraş-Severin.
Avem pregătite produse specifice Banatului Montan şi avem ce arăta, avem valori tradiţionale extraordinare, avem artă culinară ţărănească deosebită şi fermieri bine puşi la punct, o diversitate deosebită de produse agricole. Poate nu suntem un judeţ agricol în adevăratul sens al cuvântului, având în vedere că peste 60% din suprafaţă este montană, însă avem produsele noastre specifice, din zonă de munte. Este vorba de produse ce provin din pomicultură, din creşterea animalelor, precum şi alte preparate făcute în casă, încă de acum sute de ani', a declarat ing. Liviu Munteanu, din partea Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Caraş-Severin.
Munteanu a subliniat că produsul agroalimentar românesc trebuie promovat în rândul consumatorilor, pentru că este mai sănătos decât multe dintre cele importate din alte ţări. Prezent la manifestare a fost şi prefectul judeţului Caraş-Severin, Matei Lupu. Acesta a precizat că judeţul Caraş-Severin are multe produse tradiţionale, unele atestate deja, ca şi unele dintre produsele montane şi care nu se compară cu niciun alt produs importat.
Ziua naţională a produselor agroalimentare româneşti este marcată anual, începând din 2017, la data de 10 octombrie. 'Direcţia pentru Agricultură Caraş-Severin a decis să sărbătorească această zi, dar fără producători agricoli, având în vedere că cei mai mulţi se află în aceste zile la Bucureşti. Ei vor prezenta în capitală produsele agroalimentare, produsele montane şi cele tradiţionale din judeţul nostru', a afirmat Mariana Brujan, şef serviciu în cadrul Direcţiei pentru Agricultură Caraş-Severin. Aceasta a prezentat şi câteva programe de sprijin pentru agricultură, precum şi oferta de cursuri şi formare profesională din cadrul Direcţiei pentru Agricultură Caraş-Severin.
Sunt şase ajutoare de minimis, pentru produse deficitare, între care şi cultura de tomate în spaţii protejate pentru anul 2019, unde, la nivelul judeţului s-au înscris 29 de beneficiari, pentru primul ciclu şi 23 pentru cel de-al doilea. Un alt program îl reprezintă ajutorul de minimis pentru susţinerea producţiei de usturoi, unde s-au înscris şase producători agricoli. De asemenea, există acordarea ajutorului de minimis pentru aplicarea programului pentru aplicarea crescătorilor de ovine şi caprine pentru comercializarea lânii, pentru care s-au înscris 320 de beneficiari, însă doar 120 au adus acte doveditoare.
Următorul program se referă la ajutorul de minimis pentru efectele fenomenelor hidro-meteorologice nefavorabile, manifestate în perioada martie - mai 2019 asupra sectorului apicol. Perioada de înscriere este de la 1 octombrie, până la 31 octombrie. Până la această dată s-au înscris 176 de beneficiari. Cel de-al şaselea program este cel de susţinere a crescătorilor de suine, pentru activitatea de reproducţie, în program fiind înscrişi trei beneficiari.
În ceea ce priveşte cursurile de formare profesională, acestea sunt pentru mai multe meserii, şi anume, lucrător în cultura plantelor, lucrător în creşterea animalelor, apicultor şi pomicultor, un curs având durata de 360 de ore. Totodată, Direcţia pentru Agricultură Caraş-Severin organizează instruiri şi cursuri de iniţiere, cu o durată de 40 de ore, cu fermierii care accesează măsuri de agromediu, climă şi agricultură ecologică, precum şi cu cei care accesează PNDL 2014 - 2020. În plus, Direcţia Agricolă Caraş-Severin organizează activităţi de consiliere şi asistenţă tehnică de specialitate pentru elaborarea proiectelor de accesare a fondurilor europene şi naţionale, dar şi pentru întocmirea dosarelor de plăţi pentru proiectele aflate în perioada de finanţare, informează Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News