Carambol pe Autostrada Soarelui. UPDATE: Intervine și Radu Tudor. Titi Aur, declarații pentru DCNews
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Un accident în lanț a avut loc, vineri, 16 iulie, pe Autostrada Soarelui.

DCNews vă prezintă, pe parcursul zilei, cele mai noi informații în format live text:

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliției Române informează că pe autostrada A2 București-Constanța, la kilometrul 183, în zona municipiului Medgidia, pe sensul către litoral, județul Constanța, a avut loc un carambol. Traficul rutier este oprit total pe sensul către Constanța, formându-se coloane de autoturisme. Conducătorii auto sunt sfătuiţi să respecte indicaţiile poliţiştilor prezenţi pe traseu pentru fluidizarea circulaţiei, să adapteze viteza la condiţiile de trafic şi să evite să se angajeze în efectuarea unor manevre riscante, cum sunt depăşirile coloanelor de autovehicule sau întoarcerile pe segmente de drum unde această manevră este interzisă.

UPDATE 1: A fost activat planul roșu de intervenție, anunță IGSU.  

UPDATE 2: Până la acest moment, pentru gestionarea situației, au fost alocate următoarele echipaje:

ISU Constanța: 3 autospeciale stingere, 1 descarcerare, 3 ambulanțe SMURD, 1 autospecială pentru transport victime multiple, 2 ambulanțe SAJ

ISU BIF: 1 Punct medical avansat, 1 descarcerare grea, 1 autoscară, 1 punct comandă mobil, 12 ambulanțe SMURD, 1 autospecială pentru transport victime multiple

ISU CL: 1 descarcerare,  4 ambulanțe SMURD, 1 autospecială pentru transport victime multiple

ISU IL: 1 descarcerare, 1 ambulanță SMURD, 1 autospecială pentru transport victime multiple.

UPDATE 3: Surse neoficiale au declarat, pentru Mediafax, că un accident s-a produs la km 181 al Autostrăzii București - Constanța, sensul spre litoral. Au fost cinci victime, după coliziunea dintre trei mașini. La doi kilometri distanță la km 183, a fost un carambol, în care au fost implicate aproximativ 20 de mașini. Acest eveniment s-ar fi produs pe fondul vizibilității scăzute, în zonă fiind ceață densă.

UPDATE 4: Peste 40 de mașini implicate, a anunțat Raed Arafat. 

UPDATE 5: Potrivit ISU Constanța, au fost preluate, până la acest moment, de la locul accidentului, un număr de 17 persoane rănite. Între victime sunt și copii. Se pare că toate victimele sunt conștiente și cooperante, dar au mai multe traumatisme în urma accidentului.

UPDATE 6: Autoritățile au transmis un nou bilanț al carambolului de pe Autostrada Soarelui și spun că au fost implicate 52 de mașini în care erau 146 de persoane. Ambulanțele au preluat 22 victime pe care le-au dus la spital. Potrivit ISU Constanța, au fost patru zone de carambol. În total, au fost implicate 52 de mașini și 146 de persoane. De la unul dintre accidente au fost preluate cinci victime. Ulterior, în urma carambolului, au fost preluate 17 victime, printre acestea numărându-se și cinci copii.

UPDATE 7: Traficul rutier pe Autostrada Soarelui a fost reluat, după mai bine de trei ore, pe a doua bandă a sensului către litoral.

UPDATE 8: Titi Aur a vorbit, în exclusivitate pentru DC News, despre cauza accidentelor de vineri, de pe Autostrada Soarelui, în care au fost implicate zeci de mașini. VEZI AICI!

„Explicația acestui accident este una singură: așa-numitul 'efect de turmă'. Acesta se produce, în 98-99% din cazuri, pe autostradă, acolo unde parcurgem o distanță lungă pe cel puțin 2 benzi. Eu, șofer, conduc defensiv, la o viteza de 90 km/oră, în condiții de ceață, la o anumită distanță față de mașina din față. La un moment dat, mă depășește o altă mașină cu o viteză mai mare. Subconștientul meu va spune că sunt cam fraier, de ce merg eu cu o viteză mai redusă decât cel care m-a depășit?! Prin urmare, măresc un pic viteza, fără să gândesc și logic. Pur și simplu, mă iau după cel de lângă mine. Și altul va proceda la fel șamd. Dacă am face o analiză, în aceleași condiții de vizibilitate și aderență, la intrarea pe o autostradă, de exemplu la intrarea pe autostradă din București, distanțele sunt destul de mari și viteza mică. Dacă parcurgi câțiva zeci de km, vom vedea că viteza este mult mai mare și distanța între mașini este mult mai mică tocmai pentru că după câțiva kilometri apare acest efect de turmă.', a spus Titi Aur.

'Despre efectul de turmă nu se vorbește la școala de șoferi, din păcate, pentru că nu avem școală de șoferi, ci școală de luat permisul. La cursurile de conducere defensivă se vorbește despre efectul de turmă, însă șoferii nu prea doresc să vină pentru că nu au ce să învețe, pentru că sunt prea buni șoferi cu o experiență de 10-15 ani... Dacă facem un sondaj, vom realiza că aproape nimeni nu a auzit de efectul de turmă.', a declarat Titi Aur.

'Ce trebuie să știi tu ca șofer? Indiferent de ce fac cei din jurul tău, tu trebuie să gândești logic, pentru siguranța ta și a celor din mașina ta. Să nu te iei de ceea ce îți dictează subconștientul! Nu trebuie să mărești viteza și să micșorezi distanța față de mașina din față. Ceea ce s-a întâmplat astăzi, pe Autostrada Soarelui, este exact efectul pe care l-am expus adineauri.  Efectul de turmă se produce atunci când este aglomerat și se merge din ce în ce mai tare și mai aproape de mașina din față. Dacă tu nu cunoști acest fenomen, te va duce subconștientul, nu logica și șofatul tehnic, corect. Când apare o frânare mai puternică, toată lumea va frâna. Distanțele dintre mașini fiind mai mici, se va produce un carambol.', a punctat Titi Aur.

'De asemenea, în urma accidentului de azi dimineață, am auzit că sunt 5 copii răniți. Aș pune întrebarea: Oare câți dintre ei erau în scăunel și cu centură? Aș paria că niciunul. În concluzie, este nevoie de educație. Atâta timp cât autoritățile nu sunt interesate de victimele de pe șosea și nu se ia nicio măsură, vom 'beneficia' în continuare de numeroase tragedii.', a concluzionat Titi Aur, pentru DC News. (Cătălin Itu)

UPDATE  9: Potrivit noilor informații transmise de IGSU, bilanțul persoanelor implicate se prezintă astfel: 16 transportate la spital (11 adulti și cinci copii), iar alte 12 persoane (zece adulți și doi copii) asistate la fața locului, care refuză transportul la spital. Au mai rămas două ambulanțe SMURD, o autospecială pentru transport victime multiple și două echipaje de stingere de la ISU Constanța. Celelalte echipaje s-au retras la subunitățile de care aparțin.

UPDATE 10: Începând cu ora 12.00, toate echipajele se retrag la bază, a anunțat IGSU.

Încă un accident

UPDATE 11: Un alt accident a avut loc, vineri după-amiază, pe Autostrada Soarelui. Potrivit Centrului Infotrafic din Inspectoratul General al Poliției Române, pe autostrada A2 București-Constanța, la kilometrul 182+500 de metri, pe sensul către București, în zona localității Medgidia, județul Constanța, s-a produs un accident în care au fost implicate trei autoturisme. Potrivit primelor date, două persoane au suferit răni ușoare, fiind evaluate medical la fața locului.

UPDATE 12: Radu Tudor a transmis un mesaj, pe Facebook, în urma accidentului de vineri dimineață: „Merg foarte des pe A2, aproape săptămânal, de când a fost construită. Am parcurs pe autostrăzile din Europa 100.000 km în 20 de ani. Sincer, nicăieri nu am văzut debandadă, lipsa respectării regulilor minime de prudență din partea șoferilor și încălcarea atâtor norme rutiere în plină indiferență a poliției rutiere ca în România, pe A2.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel