(Video) Captură impresionantă: 1300 de kilograme de cocaină deghizată în chipsuri și cartofi congelați
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Sursa foto Twitter
Sursa foto Twitter
Ceea a determinat poliția să fie suspectă a fost faptul că pe ambalaje nu exista o dată de expirare a produsului.

Oficialii de poliție din Columbia au confiscat recent peste 1.300 de kilograme de cocaină deghizate în chipsuri și cartofi congelați. Autoritățile au considerat-o drept una dintre cele mai inedite încercări de a se eschiva de oamenii legii, a raportat ABC News citat de First Post.

Ministerul Apărării Naționale din Columbia a evidențiat incidentul într-un tweet și a menționat că unitatea de informații a poliției a confiscat un transport de cocaină sigilată în vid și refrigerată care simulează yucca și cartofi creoli.

Transportul urma să ajungă în Europa

Potrivit oficialilor transportul de cocaină avea ca destinație finală Spania. Aceasta a fost o lovitură masivă bandelor de traficanți de droguri, conform tweet-ului ministerului. În videoclipul postat alături de tweet, un oficial este văzut extragând cocaina din cartofii confiscați.

În misiune au lucrat în jur de 50 de oameni și câini adulmecători. Poliția a intrat în acțiune după ce a primit un pont de la un apelant anonim. Ceea ce i-a alarmat pe oficiali a fost lipsa unei date de expirare de pe pachete.

Controlul transportului s-a dovedit a fi unul destul de dificil deoarece fiecare pungă trebuia descoperită și toți tuberculii congelați trebuiau verificați. Formele neregulate și mărimea maniocului și a cartofilor, odată curățate și tăiate în pătrate, au stârnit suspiciuni în rândul bărbaților în uniformă.

Acesta nu este singurul caz în care câinii au jucat un rol esențial în descoperirea drogurilor ascunse. Conform unei noi inițiative din închisoarea de înaltă securitate Tihar din Delhi, autoritățile intenționează să desfășoare în interiorul ei o echipă de câini pentru a reduce traficul de droguri care este în creștere continuă.

Potrivit oficialilor, există planuri de a forma o echipă canină de patru membri pentru închisoarea din Tihar. Ulterior, inițiativele vor fi extinse și la închisorile Rohini și Mandoli din capitala națională.

Oficialii au mai spus că autoritățile închisorii vor procura cățeluși care vor fi instruiți împreună cu doi manipulatori fiecare la unitățile de antrenament ale Forței de Securitate a Frontierei (BSF), Poliției de Frontieră Indo-Tibetană (ITBP) și Forței de Poliție a Rezervei Centrale (CRPF).

Citește și...

Există o industrie în Europa care nu cunoaște criza: industria drogurilor. Belgia și Olanda lideri europeni în producția drogurilor

Metamfetaminele produse în UE au ajuns să fie exportate în întreaga lume. În decursul unui an au fost demontate peste 350 de centre de producție de droguri în special în Belgia și Țările de Jos.

Cocaina, crack, MDMA, ketamina, dar mai ales amfetaminele și metamfetaminele sunt drogurile tratate sau produse în țările UE. Cu o ofertă în continuă evoluție, dovadă fiind faptul că în 2021 au fost raportate pentru prima dată 52 de noi medicamente prin sistemul de alertă rapidă (Ews) al UE.

Aceasta este ceea ce reiese din ultimul raport a Centrului European de Monitorizare a Drogurilor și Dependenței de Droguri (EMCDDA), care analizează situația din 27 de state UE, inclusiv Turcia și Norvegia.

30 de milioane de consumatori

Se estimează că aproximativ 83,4 milioane de adulți cu vârste cuprinse între 15 și 64 de ani din Uniunea Europeană, sau 29%, au consumat droguri ilicite de-a lungul vieții. Dintre acestea, aproximativ 30 de milioane doar în ultimul an.

Aproape 6 mii de persoane au murit din cauza unei supradoze

Canabisul rămâne substanța cel mai consumată, peste 22 de milioane de adulți europeni raportând consumul de canabis în ultimul an, 78,6 milioane de-a lungul vieții. 

Tot în ultimul an, se estimează că 3,5 milioane de adulți din UE au consumat cocaină, 2,6 milioane MDMA și 2 milioane amfetamine. Aproximativ un milion de europeni au consumat heroină. Tocmai acest tip de drog este cel care prezintă cele mai mari riscuri: dintre cele aproximativ 5.800 de decese prin supradoză raportate în 2020 în UE, marea majoritate (aproximativ trei sferturi) decesele sunt legate de consumul de heroină. 

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel