Capsulă a timpului, veche de peste 100 de ani, deschisă la Târgu Mureș. Ce era în interior - GALERIE FOTO
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
O capsulă a timpului, veche de peste 100 de ani, a fost deschisă la Târgu Mureș. Află în articol ce au găsit arheologii în interiorul ei.

O capsulă a timpului, veche de peste 100 de ani, a fost deschisă la Târgu Mureș, relatează Pro Tv. Aceasta a fost descoperită în timpul unor lucrări de renovare a unui liceu din oraș.

Capsula  respectivă a fost ascunsă în piatra de temelie a Colegiului Reformat din Târgu Mureș, pe data de 10 septembrie 1908. Arheologii au găsit inițial o cutie din piatră, sculptată, în fundația clădirii, în timp ce supravegheau lucrările de modernizare a liceului. După ce au curățat-o, și-au dat seama că au în fața lor chiar piatra de temelie a școlii, care cântărea câteva sute de kilograme. Au dus-o apoi la Muzeul de Istorie, unde au descoperit în interiorul ei o altă cutie, din cupru, care adăpostea planul vechi al clădirii, ziare și câteva monede.

„Această piatră de temelie nevăzută de 113 ani are valoare istorică atât locală, cât şi regională. Misiunea muzeului este protejarea patrimoniului cultural şi prezervarea ei pentru generaţiile viitoare.”, a declarat Otvos Kopany, director Muzeul Județean Mureș.

Capsula timpului a fost deschisă de specialiştii Muzeului de Istorie şi Arheologie din Mureş, alături de arheologii muzeului Naţional de Istorie al Transilvaniei. Obiectele descoperite în capsulă vor fi prezentate în cadrul unei expoziţii. 

O altă capsulă a timpului, cu un document vechi de peste un secol, găsită încastrată în peretele unei școli din Arad

O altă capsulă a timpului, care conţinea un document vechi de peste un secol, a fost găsită încastrată într-un perete al unei foste şcoli din municipiul Arad, aflată în reabilitare pentru ca imobilul să devină sediu al Facultăţii de Ştiinţe Economice din cadrul Universităţii "Aurel Vlaicu", transmite Agerpres.

Reprezentanţii Consiliului Judeţean (CJ) Arad au declarat atunci când au vizitat şantierul, că în timpul primelor lucrări de renovare a fost descoperită "o capsulă a timpului, încastrată într-un perete de la etajul II al imobilului".

"Într-un cilindru de oţel a fost găsită o eprubetă conţinând un document cu istoria olografă a şcolii evreieşti din Arad. Documentul are o deosebită valoare pentru istoria acestei zone a Europei pentru că descrie, începând cu anul 1823, eforturile făcute de evreii arădeni pentru construirea şi întărirea şcolii. La vremea respectivă, rabin al comunităţii evreieşti arădene a fost vizionarul Aron Chorin, iar preşedinte comerciantul Moise Hirschl, fiul lui Jacob Hirschl, cel care a construit la Arad primul teatru permanent de pe teritoriul României de astăzi", a spus directorul de comunicare al CJ Arad, Andrei Ando. Citește mai mult și vezi foto AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel