"Capsulă a timpului", lansată de Teatrul Nottara, la împlinirea a 75 de ani
Anul 2021 marchează împlinirea a 75 de ani de la înfiinţarea Teatrului Nottara.
Inaugurat în 1946, sub denumirea de Teatrul Odeon, ca o companie particulară, în clădirea construită de inginerul Liviu Ciulley, devine, după Naţionalizarea din 1948, Teatrul Armatei. Din 1960, primeşte, drept patronimic, numele marelui actor Constantin I. Nottara. Un teatru cu o istorie bogată, din care nu au lipsit provocările. Supravieţuirea în pandemie este una dintre ele.
Dacă într-un context obişnuit, cei 75 de ani ar fi fost celebraţi printr-o serie de evenimente speciale, de această dată, Teatrul Nottara a ţinut să marcheze cele trei sferturi de veac printr-o capsulă a timpului care să imortalizeze ce a însemnat pentru un actor să fie "Contemporan cu pandemia".
Într-un clip video, care poate fi urmărit pe pagina de Facebook a instituţiei, actorii din trupa teatrului povestesc despre provocările, frustrările, fricile, dar şi lucrurile bune pe care le-au experimentat în timpul pandemiei.
Într-o etapă viitoare a proiectului, Teatrul Nottara va invita liceeni să scrie despre ce a însemnat pentru un adolescent să fie contemporan cu pandemia, iar eseurile vor fi publicate într-un ziar. Publicaţia va fi, de asemenea, inclusă în capsula timpului care ar trebui să fie (re)deschisă în anul 2096, adică peste încă 75 de ani, când Teatrul Nottara va împlini 150 de ani.
Pentru ca imaginile pregătite pentru posteritate să poată fi urmărite la deschiderea capsulei, acestea vor fi transferate periodic pe alt suport de stocare, pe măsură ce vor deveni depăşite cele existente.
Teatrul Nottara, inițiativă: Trăiește o experiență DRAMatică!
Teatrul Nottara încearcă să arate publicului larg care sunt condițiile în care locuiesc familiile vulnerabile din țară, prin intermediul inițiativei Trăiește o experiență DRAMAtică.
Astfel, Teatrul Nottara s-a alăturat inițiativei Habitat for Humanity România, și a amplasat în parcarea exterioară București Mall – Vitan o locuință similară cu cele în care trăiesc beneficiarii lor.
„Casa Niță”, după cum a fost denumită, este un simbol, dar asta nu o face mai puțin reală. Este ceea ce milioane de români numesc „acasă”. Ea reflectă realitatea șocantă în care trăiesc 36% dintre românii aflați în risc de sărăcie și excluziune socială. Casa Niță are 11 mp și este locuită de o familie formată din 5 persoane. Este o casă 100% vulnerabilă în fața vremii, cu izolație precară, bucătărie improvizată, de multe ori fără apă curentă sau grup sanitar în interior. Casa Niță mai poate fi vizitată până în 16 decembrie, în intervalul 10:00 – 20:00, iar cei care care își doresc să sprijine misiunea organizației, o pot face prin trimiterea unui SMS, la 8845, cu textul „HABITAT”, pentru a dona 2 euro lunar. Pentru a le oferi vizitatorilor o experiență cât mai DRAMAtică și autentică, organizarea spațiului și decorul interior au fost realizate pro bono de scenograful Victor Diaconu, cu sprijinul Teatrului Nottara.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News