Căpitanul de pe Costa Concordia a fost arestat. 41 de oameni sunt încă daţi dispăruţi
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp

Căpitanul  navei de croazieră care a eșuat  în largul coastelor Toscanei a fost reţinut de procurori. Catastrofa navala s-a soldat, până în prezent, cu trei morți și 41 de dispăruți.

Nava Costa Concordia, de 114.000 de tone, având la bord peste 4.000 de oameni, s-a izbit de un recif stânci, vineri noaptea, ceea ce a provocat scene de panică şi haos amintind de naufragiul Titanicului.

Poliţia italiană a confirmat că doi turişti francezi şi un membru peruan al echipajului s-au înecat în urma accidentului. Aproape 30 de oameni au fost răniţi, trei dintre ei fiind în stare critică. Una dintre victime, o femeie în vârstă de 65 de ani, de naţionalitate franceză, a făcut atac de cord.

Autorităţile locale au anunţat că Francesco Schettino, căpitanul vasului, în vârstă de 52 de ani, a fost arestat sâmbătă şi este investigat pentru omor prin imprudenţă şi abandonarea navei - acuzaţia cea mai gravă -, în urma informaţiilor potrivit cărora vasul eşuat nu a lansat nici măcar o alertă de SOS. Procurorul Francesco Velusio a spus că vasul deviase de la rută şi naviga în mod eronat la o distanţă prea mică de insula Giglio.

Nava a eşuat şi s-a scufundat pe jumătate, înclinându-se pe o parte, la câteva sute de metri de insula Giglio. Unii pasageri s-au salvat înotând, alţii au fost evacuaţi cu echipamentul de salvare şi mulţi s-au plâns că operaţiunea a fost haotică, iar echipajul intrase în panică. Supravieţuitorii au descris scene de panică, groază şi confuzie pe măsură ce nava începea să se încline într-o parte.

Căpitanul Schettino susţine că a lovit nişte stânci care nu erau indicate pe hartă şi a negat acuzaţiile că naviga prea aproape de coastă. În coca vasului răsturnat pe o parte se putea vedea, sâmbătă, răsărind de sub apă, o gaură mare cu lungimea de aproximativ 50 de metri ce pare provocată impactul cu nişte stânci.

Operatorul navei de croazieră, Costa Crociere, a comunicat oficiilor diplomatice ale României în Italia că la bordul navei Costa Concordia se aflau 29 de turişti români, în timp ce alţi 27 de români făceau parte din personalul de bord şi servicii al navei. Aproximativ 50 de români se află în siguranţă, comunicase anterior MAE, iar autorităţile consulare române din Italia sunt pregătite să ofere asistenţă.

Citește și:

56 de români se aflau la bordul navei Costa Concordia care a naufragiat

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel