Data publicării:

Capii bisericilor catolică, ortodoxă şi anglicană, semnal de alarmă împreună, în premieră. Apel ”urgent pentru viitorul planetei”

Autor: Alexandru Ichim | Categorie: Stiri
WhatsApp

Apel inedit al capilor bisericilor catolică, ortodoxă şi anglicană în favoarea protejării climei.

Capii bisericilor catolică, ortodoxă şi anglicană şi-au unit vocile în premieră marţi în cadrul unui apel "urgent pentru viitorul planetei", în perspectiva reuniunii COP26, relatează AFP şi Reuters, scrie Agerpres. 

”Strigătul Terrei”



Papa Francisc, patriarhul ortodox Bartolomeu al Constantinopolului şi arhiepiscopul de Canterburry Justin Welby "îi imploră pe toţi, indiferent de credinţă sau viziune asupra lumii, să se străduiască să asculte strigătul Terrei".

"Trebuie să alegem natura lumii pe care vrem să o lăsăm generaţiilor viitoare. (...) În timp ce liderii lumii se pregătesc să se întâlnească în noiembrie la Glasgow, pentru a dezbate viitorul planetei noastre, ne rugăm pentru ei şi avem în vedere alegerile pe care noi toţi trebuie să le facem", scriu cei trei înalţi clerici, în documentul comun făcut public de Sfântul Scaun.

”Un moment critic”



"Este un moment critic.Viitorul copiilor noştri şi viitorul casei noastre comune depind de el", conchid semnatarii.

Conferinţa mondială privind clima COP 26 la care se referă cei trei şi la care urmează să ia parte şi Papa Francisc este prevăzută pentru 31 octrombrie - 12 noiembrie la Glasgow, urmând să reunească zeci de mii de participanţi, ONG-uri, reprezentanţi ai societăţii civile, companii, media.

1.500 de ONG-uri solicită amânarea COP26 de la Glasgow

Din cauza ratelor mici de vaccinare anti-COVID-19 din ţările sărace, 1.500 de ONG-uri au solicitat, marţi, amânarea următoarei ediţii a Conferinţei ONU pentru climă (COP26), considerând că este "imposibilă" organizarea unei reuniuni "juste şi cuprinzătoare" la Glasgow, în luna noiembrie, informează AFP, scrie Agerpres. 

"Cu doar două luni înaintea evenimentului, este evident că o conferinţă mondială pentru climă care să fie sigură, cuprinzătoare şi justă va fi imposibil de organizat, dat fiind eşecul înregistrat în privinţa susţinerii accesului la vaccinuri pentru mii de persoane din ţările sărace, costurile în creştere ale călătoriilor şi serviciilor de cazare şi incertitudinea legată de evoluţia pandemiei de COVID-19", au anunţat într-un comunicat reprezentanţii Climate Action Network, ce grupează aproximativ 1.500 de ONG-uri, inclusiv Greenpeace, WWF, Action Aid, Oxfam şi Amnesty International.

"O ediţie COP cu prezenţă fizică la începutul lunii noiembrie ar exclude, de facto, numeroşi delegaţi ai guvernelor, activişti din societatea civilă şi jurnalişti, în special din ţările aflate în emisfera sudică, dintre care multe sunt pe 'lista roşie' valabilă în Regatul Unit", precizează comunicatul, care denunţă totodată o "excludere" de la discuţii privind subiecte capitale pentru viitorul omenirii, în special pentru ţările cele mai sărace, aflate în prima linie a frontului de luptă împotriva schimbărilor climatice.

"Acest apel pentru amânarea COP26 nu înseamnă în niciun caz o amânare a acţiunilor climatice urgente, nici un boicot al discuţiilor despre climă", precizează Climate Action Network.

Anunțul guvernului britanic



La sfârşitul lunii iunie, guvernul britanic, organizatorul COP26, care ar trebui să reunească mii de persoane între 31 octombrie şi 12 noiembrie, şi ONU au anunţat că vor facilita accesul la vaccinarea anti-COVID-19 pentru participanţii care doresc să se vaccineze.

Dar, până în acest stadiu, vaccinările promise încă nu au început.

Guvernul britanic a dat asigurări marţi spunând că toţi participanţii care au cerut să se vaccineze - fără să precizeze numărul lor - vor primi prima doză a unor vaccinuri anti-COVID-19 în această săptămână şi că, respectând un interval de patru săptămâni între cele două doze, delegaţii vor fi vaccinaţi cu schemă completă până la debutul conferinţei.

"COP26 a fost deja amânată cu un an şi noi ştim prea bine că schimbările climatice nu îşi iau vacanţe", a comentat preşedintele COP26, Alok Sharma.

"Recentul raport GIEC (Grupul interguvernamental de experţi în evoluţia climei) a scos în evidenţă motivul pentru care COP 26 trebuie să aibă loc în noiembrie, pentru a permite liderilor lumii să se reunească şi să fixeze angajamente decisive pentru combaterea schimbărilor climatice", a adăugat el. "Toată lumea lucrează intens pentru a permite o reuniune care să fie accesibilă tuturor", a mai spus Alok Sharma.

În condiţiile în care delegaţii veniţi din ţările incluse pe "lista roşie" vor trebui să petreacă 10 zile în carantină în cazul celor nevaccinaţi şi cinci zile pentru cei vaccinaţi, guvernul britanic a anunţat marţi că va finanţa sejururile petrecute la hotel de delegaţii care vor fi plasaţi în carantină. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel