Data publicării:
CAPCANE când vrei să-ți iei apartament. Avocatul Piperea: Atâta timp cât omul rămâne pasiv, dezvoltatorul imobiliar va face ce îi dictează interesul
Avocatul Gheorghe Piperea a subliniat, pentru DC News, ce trebuie să facem pentru a ne feri de posibilele înșelăciuni ale dezvoltatorilor imobiliari.
DC News: Unde se pot adresa oamenii dacă în antecontract, termenul de predare al unui apartament dintr-un ansamblu rezidențial a fost depășit deja de două ori? Există vreo lege care îi apără pe români în fața dezvoltatorilor imobiliari? Unde pot face sesizări? Cât poate un dezvoltator, conform legii, să amâne predarea unui apartament?
'Dacă apartamentul este măcar în parte finalizat, beneficiarul poate să ceară instanței să pronunțe o hotărâre care să țină loc de contract. Este permis acest lucru de către Codul Civil. Dacă, între timp, dezvoltatorul imobiliar a intrat în insolvență este puțin mai complicat pentru că presupune o hotărâre a judecătorului sindic dar și o decizie a administratorului judiciar.' a declarat Piperea.
'În primul rând, omul trebuie să se uite în contract. În cazul situațiilor de amânare se prevăd niște penalități plătibile de către dezvoltatorul imobiliar. În momentul când se face cererea către instanță pentru o hotărâre care să țină loc de contract, se cer și penalitățile. Deși este mai complicat, se poate pretinde acest lucru și dacă firma respectivă se află în procedura de insolvență. Evident că nu au dreptul să amâne predarea unui apartament, dar atâta timp cât omul nu face nimic, rămâne pasiv, dezvoltatorul imobiliar va face ce îi dictează interesul.' a spus Piperea.
DC News: Este legal că dezvoltatorii afișează prețuri în euro, dar oamenii plătesc în lei? Oamenii semnează contracte în care prețul este afișat în euro, dar oamenii plătesc în lei și, de cele mai multe ori, un euro crește cu mult până în momentul în care oamenii achită apartamentele (față de ziua în care au semnat un antecontract). Cum se pot apăra oamenii de astfel de abuzuri financiare?
Cumpărătorul să deschidă ochii!
'Din păcate, da, este legal! Este prevăzut în Regulamentul valutar al BNR. Este o modalitate de consolidare a prețului în valută în așa fel încât dezvoltatorul imobiliar să nu piardă. Însă aici este vorba despre o chestiune economică, nu juridică. Clientul decide dacă va cumpăra sau nu în aceste condiții. Legislația noastră este, din păcate, după principiul Cumpărătorul să deschidă ochii!' a subliniat Piperea.
'Prin urmare, fie că vorbim despre cumpărător de casă, mașină sau de bunuri de uz îndelungat, trebuie să fim atenți la ce achiziționăm. Trebuie să facem o analiză dacă ne convin sau nu condițiile contractului! Marii comercianți nu negociază. Îți pun în față un contract tipizat pe care îl semnezi sau nu. Nu poți negocia, dar o alegere se poate face între mai mulți comercianți. Din păcate, nu este valabil pentru bănci și furnizorii de utilități, unde vorbim despre monopoluri. Chiar și aici se pot face niște lucruri. De exemplu, chestiunea cu expresia în euro a plăților care trebuie să fie făcute în lei. Dacă în cazul caselor... este legal deoarece este prevăzut în Regulamentul valutar al BNR să se efectueze plățile în euro, în toate celelalte cazuri, inclusiv facturile de utilități, este complet ilegal!' a arătat Piperea.
'Ar trebui ca multă lume să observe, să ia atitudine!
'Toată lumea ar trebui să pretindă eliminarea acestei ilegalități de pe factură. Este pusă fără să cunoști la un curs euro, pe de o parte, ilegal, pe de altă parte, este și înșelător. Este înșelător pentru că nu este nici măcar echivalent cu cel listat de BNR. De exemplu, să spunem că acum cursul este 4,8. Pe factură poți să ai surpriza să fie un curs de 4,95 sau chiar 5 lei. Este ilegal! Ar trebui ca multă lume să observe, să ia atitudine! Nu poți să faci ceva printr-un proces costisitor. ANPC poate să fie sesizat pentru astfel de situații și să ia măsuri. În unele cazuri, au luat măsuri împotriva unor furnizori de utilități, vorbim aici de firme de televiziune prin cablu și de telefonie mobilă. Am redactat pentru senatorul Daniel Zamfir un proiect de lege, pe care l-a promovat în Parlament. Din păcate, inițiativa legislativă a fost pusă la sertar pentru că, din nefericire, există alte priorități în momentul de față.' a declarat Piperea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News