Capcană cu amânarea ratelor pentru români. Adrian Vasilescu, BNR: Astea sunt problemele. E o analiză psihologică
Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR Mugur Isărescu, a explicat care este principala capcană a amânării ratelor pentru români şi cum pică cei mai mulţi în ea.
"Cred că este foarte important să facem o subliniere. Toate cifrele, care sunt alarmante din multe puncte de vedere, sunt efecte. Cauzele sunt în altă parte, şi în primul rând în istoria noastră. Ne ducem câteva secole în spate şi vedem probleme grele de care nu am putut scăpa nici în 40 de ani de comunism şi nici în 30 de ani de capitalism. Dacă vrem să înţelegem aceste cifre, trebuie să ne uităm într-un raport care se face semestrial în România, un raport care se referă la veniturile şi cheltuielile din gospodăriile populaţiei", a declarat Adrian Vasilescu la Antena 3, întrebat despre creşterea ROBOR din ultima perioadă.
România, într-o situaţie mai bună faţă de 2008
"În criza din 2008, unul din trei români nu a mai putut să îşi plătească ratele. Au fost foarte multe credite neperformante. Care este situaţia din acest moment? Stăm mai bine decât atunci? Sunt mai puţine credite?", a intervenit moderatorul Mihaela Bîrzilă.
"Stăm mult mai bine. Iar atunci nu era vorba de unul din trei români. Numai 7 milioane de români aveau acces la credite atunci, şi unul din trei cu credite nu putea să îşi plătească ratele. Acum, în primul rând, situaţia s-a schimbat. Nu mai sunt 7 milioane de credite active, ci doar două milioane. Două milioane şi 100 mii, ca să mă exprim exact. Tocmai acolo trebuie să ne uităm, în acel raport statistic la care m-am referit. În cheltuielile unei gospodării medii din România, cele pentru investiţii sunt de 0,3%. Aici e cauza. Dincolo sunt efectele", a mai spus consilierul guvernatorului BNR.
"Avem 1,6 milioane de români care au credite de nevoi personale. 16% e rata de neperformanţă la credite de consum negarantate, mai mare decât cea la creditele de consum garantate. Cel mai tare sunt loviţi românii cu ratele variabile. Câţi români nu îşi vor mai putea plăti ratele? Sunt 350.000 credite ipotecare, rate care depind de ROBOR", a mai spus Mihaela Bîrzilă.
"Da, la creditele negarantate românii îşi mai permit să mai întârzie cu plata ratelor. Situaţia nu e gravă în general. Dacă ne referim la totalul creditelor în derulare, numai 3,1 % sunt cu rate întârziate, întârzieri de la o lună la un an. Nu sunt mulţi într-o statistică, chiar dacă facem comparaţie cu UE şi zona euro", a mai punctat economistul.
Capcanele amânării ratelor
"Prima capcană şi cea mai importantă, având în vedere o analiză psihologică, este aceea că mulţi îşi amână ratele numai pentru că pot să o facă. Şi au intrat în capcană. Această măsură este foarte importantă şi vine în sprijinul celor care au acum probleme importante, şi-au pierdut locurile de muncă, cheltuielile sunt mai mari din cauza inflaţiei, puterea de cumpărare scade. Astea sunt problemele", a mai spus Adrian Vasilescu.
De frica creșterii ratelor, peste 10.000 de beneficiari ai programului Prima Casă au solicitat trecerea de la ROBOR la IRCC, din luna mai încoace
Din anul 2020 și până în prezent au fost suspendate la plata ratelor un număr de 126.712 contracte, în valoare de până la 628 milioane lei.
Beneficiarii creditelor Prima Casă/Noua Casă pot beneficia, în baza OUG 90/2022 de facilităţi de suspendare la plată a ratelor scadente, reprezentând rate de capital, dobânzi şi comisioane.
Obligația de plată a ratelor scadente aferente împrumuturilor acordate debitorilor de către creditori până la data de 30 aprilie 2022, se suspendă la cererea debitorului pentru o perioadă cuprinsă între o lună și 9 luni. Valabilitatea scrisorii de garanție emisă de FNGCIMM va fi de 5 ani, iar debitorii pot beneficia o singură dată de suspendarea obligațiilor de plată pentru fiecare împrumut.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News