Cap de peşte în putrefacţie, inimă de cobră, caracatiţă care încă mai mişcă şi budincă de sânge sunt doar câteva dintre cele mai ciudate delicatese din lume
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Caracatita vie / Foto: Pexels
Caracatita vie / Foto: Pexels
Te-ai gândit vreodată că în farfurie poţi avea o inimă de cobră, o broască cu inima caldă încă sau un cap de oaie întreg? Nu e o glumă. Astfel de meniuri sunt mult apreciate în lumea asiatică şi nu numai şi, pe deasupra, au şi preţuri care... cam ustură la buzunar.

Cei mai mulți oameni visează să călătorească în jurul lumii, să viziteze locuri îndepărtate şi să descopere culturi nemaivăzute, să guste mâncăruri ciudate și să întâlnească oameni noi. O astfel de expediţie în jurul lumii poate deveni brusc mai interesantă dacă vei hotărî să laşi rucsacul din spate şi să te aşezi la masă cu cei de-ai locului. Spre exemplu, poţi să serveşti la cină o inimă de şarpe frumos asezonată cu o budincă în sânge . Nu-i aşa că sună apetisant?

Ceea ce noi numim mâncăruri ciudate pot fi delicatese celebre pentru locuitorii multor țări din lume. Sunt considerate ciudate fie pentru că sunt făcute din animale vii, fie pentru că principalul ingredient este ceva dificil de înghițit sau chiar care te poate înspăimânta. Iată care sunt cele mai ciudate mâncăruri de pe mapamond, considerate delicatese la mare căutare în diferite părți ale lumii

1. Insectele Jumiles

Aceste insecte măsoară mai puțin de un centimetru și trăiesc sub butuci, în pădure, sau sub pietre. Insectele fac parte din dieta zilnică în Mexic, mai ales în regiunea de sud. Ele au o aromă medicinală, datorită conținutului ridicat de iod și sunt bogate în vitaminele B2 și B3. Insectele sunt mâncate crude sau pisate cu molacajete (o unealtă din piatră) și folosite în salsa și servite cu tortilla de porumb. Insectele sunt vândute vii, deși ele mor în timpul preparării de salsa. 

2. Sannakji

Sannakji este un fel de mâncare coreean unic, cu o aromă ușoară, pentru prepararea căruia o caracatiță mică este tăiată și servită imediat, cu ulei și semințe de susan. Mâncarea poate fi servită în întregime, sau poate fi tăiată în porții mici. Bucățile continuă să se zvârcolească în farfurie și este o adevărată luptă să le prinzi cu furculița. De asemenea, vei avea o senzație deosebită în gură, unde mâncarea încearcă să lupte cu tine. Aroma este foarte ușoară și este dificil să înghiți acest fel de mâncare, fiindcă este suplu, alunecos și tentaculele se lipesc de cerul gurii. Este nevoie să mesteci mult pentru ca mâncarea să ajungă în stomac.

3. Cap de pește în putrefacție

Toți iubitorii de pește se dau în vânt după delicatesa internațională somon regal, dar ți-ai imaginat vreodată cum ar fi să-i mănânci capul fermentat? Da, ai citit bine. Este o delicatesă celebră în Alaska, unde capul somonului regal este pus într-o pungă de plastic sau într-un butoi de lemn și este lăsat să fermenteze natural. Pungile sunt apoi golite și capul este astfel consumat. Cu alte cuvinte, este mâncat capul putrezit al somonului. Încă se fac cercetări pentru a descoperi pericolele la adresa sănătății asociate cu consumul acestui fel de mâncare. Pentru că au fost raportate câteva cazuri de botulism, în prezent se folosește o metodă nouă de a îngropa capul, într-o groapă specială din pământ.

4. Budincă de sânge sau sângerete

Consumul de sânge la micul dejun este un lucru care cu greu ți-ar trece prin cap, dar el este popular în Europa și Asia, în Spania și Kenya. Felul de mâncare se numește în anumite părți budincă de sânge, budincă neagră, cârnat cu sânge sau sângerete, la noi, în România. După cum spune și numele, este făcut din sângele animalelor, al porcilor, vacilor, oilor sau al caprelor, în funcție de țara în care este preparat. Cârnatul cu sânge este obținut, de obicei, prin amestecarea sângelui animalului cu făină de ovăz și un alt agent de legătură. Poate fi consumat prăjit, făcut la grătar sau chiar și rece. În Irlanda, este unul dintre felurile de mâncare obișnuite la micul dejun. În Taiwan, oamenii se bucură de sângerete făcut din orez lipicios și sânge de porc.

5. Carne de animale sălbatice africane

„Carne de animale sălbatice africane” sau carnea de sălbăticiuni este un termen larg, folosit pentru carnea obținută prin vânarea animalelor sălbatice, cum ar fi maimuțe, cimpanzei, gorile, șobolani, lilieci, cu scopul de a le mânca. Acest fel de mâncare este consumat în Africa, mai ales în Africa de Vest. Există câteva amenințări serioase privitoare la sănătate, legate de consumul acestei cărni. Se crede că boala Ebola și-a avut originea în astfel de carne. Cercetătorii cred că această carne ar fi sursa din care boala s-a transmis direct în corpul uman.

6. Mâncăruri ciudate – Khash

Khash este un sortiment de supă, care era mai odinioară consumată ca o fiertură nutritivă și numai bună pentru a învinge frigul iernii. Ea este acum considerată o delicatesă. Khash este un fel de mâncare tradițional în Armenia, Georgia, Irak, Iran și Turcia. El este preparat prin fierberea picioarelor și, opțional, a creierului de vacă, într-un recipient gros și voluminos. La urmă, se adaugă mirodenii pentru aromă și este lăsat să fiarbă cel puțin câteva de ore. Sarea și usturoiul se adaugă după ce felul de mâncare este servit. Este consumat dimineața devreme, iarna, și a devenit un fel de mâncare pentru ocazii festive, unde doamnele și domnii stau împreună ca să mănânce și să sărbătorească. Nu este recomandat să consumi kash în orice alt moment al zilei, deoarece, așa cum spun și localnicii, este foarte greu de digerat.

7. Broască Sashimi

Dacă te consideri cu adevărat curajos și cauți o aventură alimentară, încearcă broasca sashimi. Broasca sashimi este un fel de mâncare servit în restaurantele Asadachi din Japonia, și numai câteva restaurante din jurul lumii mai servesc acest fel de mâncare unic. Adevărata aventură începe în momentul în care comanzi broască sashimi. Bucătarul aduce o broască vie în fața ta și îi scoate inima cu un cuțit și, în timp ce ea bate, ți-o oferă cu mândrie, cu o pereche de bețișoare. În timp ce inima caldă, palpitând, îți ajunge în stomac, restul este feliat în farfurie de către bucătar. Broasca sashimi este considerată o delicatesă și se găsește numai în câteva restaurante. Se servește la gheață, cu sos de soia și felii de lămâie. Există controverse legate de acest fel de mâncare. Mai mult de 5.000 de oameni au trimis petiții pentru ca acest fel de mâncare să nu mai fie servit, deoarece este împotriva legii să mănânci animale vii.

8. Inimă de cobră

Inima de cobră este un alt fel de mâncare pentru cei curajoși. Cobra este despicată în fața ta și ți se oferă inima palpitând și niște sânge de cobră. nima continuă să bată pentru un timp, după ce este pusă în farfurie. Bătaia inimii poate fi simțită în laringe. Acest fel de mâncare este foarte popular în Vietnam, unde consumul de șerpi este asociat cu virilitatea. Este disponibil în puține restaurante. Inima de cobră este servită cu lichior de orez în unele localuri.

9. Shirako

Shirako este numele elegant al unui fel de mâncare delicios. Este un fel de mâncare celebru și este considerat „un fel de mâncare japonez special”. Arată ca niște bulbi albi cremoși, care au o textură moale și buretoasă. Shirako, care mai este numit și kiku și tachi, este de fapt membrana cu spermă a peștelui cod mascul. Acest fel de mâncare este ușor de găsit în toate restaurantele din Japonia. Organele genitale ale masculului mai sunt consumate și în România (lapți de pește), Rusia și Italia. În japoneză, shirako înseamnă „copii albi”. Acest fel de mâncare este servit la aburi sau prăjit și este disponibil mai ales iarna. Gustul de shirako seamănă cu cel al creierului de porc, dar este mai ușor și are o textură mai fină. Peștii folosiți pentru prelevarea spermei sunt codul, fugu și peștele – undițar.

10. Cap de oaie întreg

Capul de oaie întreg este una dintre delicatesele Islandei. Întreg capul oii este mâncat, cu excepția creierului. Celelalte feluri populare în Islanda sunt mieii și mâncarea marină.  Este o aventură să îl consumi din cauza aspectului: întregul cap de oaie îți este adus în farfurie. Obrajii și limba sunt considerate cele mai gustoase părți. Acest fel de mâncare poate fi găsit în magazinele mici și mari. Este preparat prin fierberea capului de oaie în apă cu sare și este servit rece. Din cauza aspectul capului de oaie, oamenii trebuie să-și adune curajul ca să-l guste.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel