Data publicării:
Cantități însemnate de gunoaie de pe cursurile de apă din România ajung în Ungaria. Ministerul Mediului reacționează
Ministerul Mediului face clarificări cu privire la deșeurile plutitoare de pe cursurile de apă din România care ajung în Ungaria.
Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor din România face precizări după ce cantități însemnate de deșeuri acumulate și transportate pe cursurile de apă din România au ajuns în Ungaria.
”Ca urmare a fenomenelor hidro-meteorologice din ultimele săptămâni, caracterizate prin alternanța perioadelor cu temperaturi negative și acumularea stratului de zăpadă, cu perioade de încălziri și precipitații sub formă lichidă, pe cursurile de apă din bazinele hidrografice din vestul țării au fost antrenate cantități însemnate de deșeuri plutituare: PET-uri, alte deșeuri din plastic, resturi vegetale etc.
Autoritățile ungare au fost informate
În aceste condiții, unitățile teritoriale ale ANAR au informat partea ungară cu privire la acest lucru încă din data de 04 februarie 2021, în conformitate cu prevederile Acordului ministerial din domeniul gospodăririi apelor. Totodată, autoritățile din statul vecin au fost informate cu privire la măsurile întreprinse de statul român: în aceste zile, autoritățile din România fac eforturi considerabile să colecteze deșeurile care se strâng pe cursurile de apă, astfel încât ele să ajungă în cantități cât mai mici pe teritoriul Ungariei. Precizăm că, în zonele pentru care au fost emise coduri hidrologice, nu se poate interveni eficient pentru colectarea lor”, se arată într-un comunicat de presă.
Amenzi pentru depozite necontrolate de deșeuri
În timpul verificărilor periodice organizate de echipele mixte ale Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și Apele Române, pe lângă verificările la lucrări hidrotehnice, sunt identificate constant și depozite de deșeuri neconforme de pe malul apelor și în astfel de cazuri se solicită autorităților locale îndepărtarea lor, mai precizează reprezentanții ministerului.
Inspectorii au aplicat amenzi autorităților locale pentru salubrizarea necorespunzătoare sau identificarea unor depozite de deșeuri necontrolate în localități, în valoare de 605.000 lei.
Sistemul Garanție Returnare
”Un alt instrument esențial pentru combaterea acestui fenomen este implementarea Sistemului Garanție Returnare (SGR) pentru ambalaje. Studiile arată că, în urma operaționalizării totale a acestui sistem, deșeurile din ambalaje de băuturi (PET, sticlă, aluminiu) vor fi colectate și reciclate în proporție de până la 80%. Conform strategiei de implementare a MMAP, SGR ar trebui să devină operațional în cursul anului 2022”, precizează Ministerul Mediului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News