Cantități alarmante de substanțe toxice în produsele pentru copii vândute de Shein
Data publicării:
Autor: Ioana Dinu
WhatsApp
FOTO: Pexels
FOTO: Pexels
Autoritățile din Seul au găsit niveluri periculoase de substanțe chimice în produsele Shein.

În urma unor inspecții recente, guvernul capitalei sud-coreene Seul a descoperit substanțe toxice în cantități de sute de ori mai mari decât limitele acceptabile în produsele pentru copii vândute de gigantul de comerț online Shein, scrie Le Monde.

Shein, cu sediul central în Singapore, a cunoscut o creștere spectaculoasă în popularitate la nivel mondial în ultimii ani, oferind o gamă vastă de haine și accesorii la prețuri incredibil de mici. Însă această creștere explozivă a atras și o atenție sporită asupra practicilor sale de afaceri și a standardelor de siguranță, inclusiv în Uniunea Europeană și în Coreea de Sud, unde autoritățile din Seul desfășoară inspecții săptămânale asupra produselor vândute pe platformele Shein, Temu și AliExpress.

Niveluri alarmante de ftalați în produsele Shein

În ultima rundă de inspecții, au fost selectate opt produse vândute de Shein, inclusiv pantofi pentru copii, genți din piele și o curea, iar mai multe dintre acestea au fost găsite conținând cantități mari de ftalați – substanțe chimice utilizate pentru a înmuia materialele plastice. Unul dintre perechile de pantofi a conținut de 428 de ori nivelul permis de ftalați – cel mai mare nivel observat până acum în timpul inspecțiilor din Seul – iar trei genți au avut cantități de până la 153 de ori limita permisă, a declarat guvernul orașului.

Ftalații sunt utilizați pe scară largă pentru a înmuia plasticul și se regăsesc în mii de produse, inclusiv containere, produse de frumusețe și jucării. Cu toate acestea, se știe de zeci de ani că aceștia provoacă perturbări hormonale și au fost legați de obezitate, boli de inimă, anumite tipuri de cancer și probleme de fertilitate.

Park Sang-jin, oficial al orașului Seul, a declarat pentru Agence France-Presse (AFP) că au solicitat retragerea acestor produse de la vânzare și a adăugat că, de când orașul a început inspecțiile în aprilie, majoritatea platformelor au respectat astfel de cereri.

Un purtător de cuvânt al Shein a declarat pentru AFP că compania "tratează siguranța produselor cu cea mai mare seriozitate." Compania cere furnizorilor săi să respecte controalele și standardele sale și colaborează cu agenții internaționale de testare terță parte pentru a asigura conformitatea cu standardele de siguranță a produselor. "La aflarea oricărei reclamații împotriva produselor noastre, eliminăm imediat produsul(ele) de pe site-ul nostru, ca măsură de precauție, în timp ce efectuăm investigațiile," a spus purtătorul de cuvânt, adăugând că se iau măsuri de urmărire adecvate "dacă se confirmă neconformitatea."

Până în prezent, autoritățile din Seul au declarat că au inspectat 93 de produse și au constatat că aproape jumătate dintre acestea conțineau substanțe toxice. Aceste articole includ ceasuri pentru copii și creioane de colorat.

Luna trecută, Uniunea Europeană a adăugat Shein pe lista sa de companii digitale suficient de mari pentru a intra sub reguli de siguranță mai stricte – inclusiv măsuri pentru a proteja clienții de produse nesigure, în special cele care ar putea fi dăunătoare pentru minori.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel