Data publicării:

Cântecele de leagăn ale lui Mozart, efect analgezic pentru bebeluși

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Sanatate
WhatsApp
FOTO: Freepik @user6344460
FOTO: Freepik @user6344460
Cântecele de leagăn ale lui Mozart pot avea efect analgezic în cazul bebelușilor, arată un studiu.

Bebelușii cărora urmează să le fie administrate tratamente injectabile ori recoltare de sânge ar putea obține beneficii importante dacă în saloane ori cabinete se difuzează cântecele de leagăn ale lui Mozart.

Un studiu recent, randomizat, cu control în orb, a constatat că muzica de fundal liniștitoare în timpul procedurilor medicale minore poate atenua într-o oarecare măsură semnele de durere la nou-născuți.

Studiul este primul de acest fel, potrivit unei echipe de la Universitatea Thomas Jefferson din Philadelphia, care a lucrat cu medicii pentru a efectua cercetarea pe 100 de sugari dintr-un spital comunitar din Bronx, New York.

Fiecare bebeluș s-a născut la termen și avea aproximativ 2 zile în timpul studiului.

Înainte de a li se recolta sânge de către un cadru medical printr-o procedură standard de înțepătură în călcâi, puțin peste jumătate dintre sugari au ascultat timp de 20 de minute un cântec de leagăn instrumental liniștitor al celebrului muzician Mozart. Cealaltă jumătate a așteptat în tăcere.

Muzică în loc de zaharoză

De obicei, atunci când nou-născuții urmează să fie supuși unei proceduri dureroase minore, li se administrează o mică doză de zahăr ca balsam.

Cu două minute înainte de înțepătura în călcâi, tuturor bebelușilor li s-a administrat zaharoză pentru a le atenua ușor durerea.

Cântecul de leagăn a răsunat pe toată durata înțepăturii în călcâi și a continuat timp de aproximativ cinci minute după aceea. Părinților nu li s-a permis să își îmbrățișeze fizic bebelușii în timpul testului.

Un investigator a notat în mod regulat durerea bebelușilor, folosind ca indicatori expresiile faciale, plânsul, modelele de respirație, mișcările membrelor și vigilența. Investigatorul a purtat căști cu anulare a zgomotului, astfel încât nu au fost conștienți dacă se asculta muzică sau nu, scrie Science Alert.

Autorii concluzionează că ”intervenția muzicală este un instrument ușor, reproductibil și ieftin pentru ameliorarea durerii în urma unor proceduri minore la nou-născuții sănătoși, la termen”.

Citește și: În România rurală încă se mai naște acasă. Un echipaj SMURD, reacție: ”Am trecut prin mari emoții”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel