Cannes 2021: Festivalul reîncărcat 
Data actualizării:
Data publicării:
Autor:                Corespondență de la Magda Mihăilescu
WhatsApp
Adam Driver și IlMarion  Cotillard  protagoniștii filmului de deschidere Annette
Adam Driver și IlMarion Cotillard protagoniștii filmului de deschidere Annette
Minunat vorbea delegatul general, freneticul, optimistul domn Frémaux parcă mai ieri, când anunța ediția cu numărul 74 ca pe o mare sărbătoare, cea mai frumoasă declarație de dragoste adusă cinematografului după greaua încercare prin care au trecut toate marile întâlniri în vreme de pandemie. 

Sărbătoare este, într-un fel, pentru că nu este puțin să pui pe picioare un colos cum este Cannes-ul, în varianta sa vie, cu un suveran dispreț ntru orice concesie în fața unei eventuale acceptări a formelor hibride. Și totuși, umoasele zile din Aranjuez s-au dus.

Filme bune vor fi, practic s-au strâns recoltele a doi ani, vom vedea câte vom apuca, având în vedere obligația de a fi testați, laboratorului. Rezervarea biletelor ne mai înghite și ea ceva timp, festivalul adoptând pentru prima oara politica ticketingului on line pentru toți ziariștii acreditați, ceaa ce face greu de înțeles utilitatea tradițonalei împărțiri pe căprării, în funcție de importanța badge-ului acordat.

Înțelegem că pandemia instalat un soi de democrație și mergem mai departe. Nu credeam că vom avea nostalgia agitației, a alergatului de la o sală la alta cu sufletul la gură, a mulțimilor de gură-cască veniți dis de dimineneață, cu scărițele după ei, doar-doar vor zări vârful nasului lui Nicole Kidman.

Jodie Foster, invitata de onoare a festivalului

De obicei, în ziua în care se înălța pe frontoane uriașul afiș al festivalului cu cei 288 de metri pătrați, s-a întâmplat ieri, trecătorii se opreau uimiți să vadă cum se fixează câte un fragment, în cazul de față fie ochii, fie celebra caschetă a lui Spike Lee, președintele juriului, îndurătorul președinte-trebuia să fie aici încă de anul trecut – căruia i-a revenit și onoarea de a fi vedeta afișului din acest an.

Una dintre glumele care circulă deja este Spike Lee is watching you. Altfel, covorul roșu rămâne ceea ce a fost, numai că, din motive de economie, nu se mai schimbă de două ori pe zi. Greu să impui vedetelor obligația testării, prozaic vorbind, să le inviți să scuipe în fața unor cadre medicale necunoscute.

S-au adunat câteva nume, începând cu Jodie Foster, distinsă ieri, în cadrul ceremoniei inaugurale, cu o Palme d or de onoare. Nu știu dacă și-o mai amintește cineva pe fetița de acum 45 de ani, venită la Cannes cu Scorsese și De Niro pentru premiera cu Taxi Driver.

Unii dintre își amintesc însă bine cum la cea de a 50 aniversare, starul cu ochi de miozotis, cum o alinta Gilles Jacob, a lăsat festivalul cu ochii în soare, recuzându-se din funcția de președintă a juriului, după ce acceptase.

Suplețea ei intelectuală fost admirata și pe scenă în momentul în care, într-o franceză impecabilă, a mulțumit pentru Palme d or de onoare primit din măinile lui Pedro Almodovar. A fost o fericită trecere așteptată întălnire cu filmul inaugural, Annette, al lui Leos Carax, fostul copil teribil al cinematografului francez, de atâtea ori pândit de amenințarea etichetei de cineast blestemat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel