Caniculă de alegeri! Mihai Timu (ANM), prognoza meteo actualizată pentru DC News: Maxime între 36-37 de grade
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Sonia Baciu
WhatsApp
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Mihai Timu, meteorologul de serviciu de la Administrația Națională de Meteorologie, ne-a spus cum va fi vremea în ziua alegerilor, în țară și în Capitală.

”Astăzi vor mai fi intervale cu perioade cu instabilitate atmosferică mai ales în regiunile din jumătatea de nord a țării, dar în special vizăm jumătatea de est a Transilvaniei, mare parte din Moldova, dar local și zona Maramureșului, unde în a doua parte a zilei ne așteptăm, din nou, la perioade scurte cu averse torențiale, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, sunt posibile și căderi de grindină, dar pe spații mici și în cantități de apă mai mari, în intervale scurte de timp, așa cum se întâmplă la astfel de fenomene.

În rest, o vreme destul de bună, dar deosebit de caldă, mai ales pentru partea de sud și sud-est a țării. Să nu uităm că astăzi vor fi în Cod Galben mai multe județe din Moldova, din Dobrogea continentală, sudul Banatului, sud-vestul Transilvaniei, nordul și nord-estul Olteniei, pentru că ne așteptăm la valori maxime de 30 până la 34 de grade Celsius, cu disconfort termic ridicat, față de Muntenia și jumătatea de sud-vest a Olteniei unde ne așteptăm chiar la Cod Portocaliu, astăzi, aduce maxime între 35 și 37 de grade Celsius, disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele de temperatură-umezeală va depăși pragul critic de 80 de unități”, a declarat meteorologul Mihai Timu, în exclusivitate pentru DC NEWS.

Vremea în Capitală

”În Capitală, șansele de furtună sunt foarte mici sau deloc. Așteptăm un cer variabil, chiar mai mult senin, în prima parte a zilei, o vreme caniculară și aici, cu o maximă de 36-37 de grade și cu siguranță, după-amiaza, indicele de temperatură-umezeală va depăși pragul critic de 80 de unități”, ne-a mai spus meteorologul.

Lista zonelor vizate de Cod Galben și Portocaliu

În cursul zilei de astăzi, în intervalul 12.00-23.00, județele Maramureș, Bistrița-Năsăud, Mureș, Brașov, Suceava, Harghita, Covasna, Botoșani, Neamț, Bacău și Vaslui se vor afla sub avertizare Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată. În județele vizate instabilitatea atmosferică se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului (rafale de 55...65 km/h), izolat vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 15...25 l/mp și izolat de peste 30...40 l/mp.

Până marți, la ora 10.00, cea mai mare parte din țară se va afla sub avertizare Cod Galben și Cod Portocaliu de temperaturi ridicate, caniculară și disconfort termic ridicat.

Astfel, potrivit meteorologilor, județele Caraș-Severin, Mehedinți, Gorj, Sibiu, Vâlcea, Neamț, Iași, Bacău, Vaslui, Vrancea, Galați, parțial Hunedoara, Alba Argeș, Dâmbovița, Prahova, Buzău, Tulcea și Constanța continentală se află sub Cod Galben. În zonele vizate se vor înregistra temperaturi ridicate pentru această dată, maximele se vor situa între 30 și 34 de grade, iar disconfortul termic va fi ridicat, indicele temperatură-umezeală (ITU) situându-se în jurul valorii de 80 de unități. Totodată, pe alocuri nopțile vor fi tropicale, temperaturile minime atingând și depășind ușor 20 de grade.

Sub Cod Portocaliu se află județele Dolj, Olt. Teleorman, Giurgiu, Călărași, Ialomița, Brăila, Ilfov, municipiul București, parțial Argeș, Dâmbovița, Prahova, Buzău, unde se vor înregistra temperaturi deosebit de ridicate pentru această dată, maximele se vor situa, în general, între 35 și 37 de grade, va fi caniculă și disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel